Ukrajna valamennyi régiójában megszólaltak a légiriadót jelző szirénák. A helyi tisztségviselők rakétatámadások veszélyére figyelmeztették a lakosságot, arra kérve őket, hogy sürgősen húzódjanak a kialakított óvóhelyekre.  

Legalább 10 robbanás rázta meg az ukrán fővárost a 12 óra magasságában elrendelt légiriadót követően – jelentették az AFP hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítói. A támadások következtében legalább egy személy életét veszítette, miközben számos sebesült is van a Szolomjanszkij kerületben - közölte Vitalij Klicsko polgármester Telegram-bejegyzésében.

Kijevben egy hotel is megrongálódott egy rakétabecsapódás kiváltotta robbanás következtében. A mentőszolgálatok már a helyszínre érkeztek – Kirilo Timosenko elnöki tanácsadó tájékoztatása szerint.

A nyugat-ukrajnai hmelnyickiji régiót, illetve délen a mikolajivi régiót is támadások érték – helyi jelentések szerint.

Az ukrán hadsereg közölte, az ország ellen indított 20 orosz támadó rakétából 12-t lelőtt a légvédelem. Hat rakétát a főváros felett szedett le a légelhárítás.

A fővárosban továbbra is érvényben van az este 11 óra és hajnali 5 óra közötti éjszakai kijárási tilalom, a városvezetés arra kéri a polgárokat, hogy maradjanak otthonaikban szilveszter éjszakáján - írja a France24.com.

Putyin: az erkölcsi és a történelmi igazság a mi oldalunkon áll

Újévi üzenetében az orosz elnök kijelentette,

az erkölcsi és a történelmi igazság Oroszország oldalán áll.

Mindeközben a nemzetközi közösség elítéli Moszkva ukrajnai háborúját.

Vlagyimir Putyin az Ukrajnában harcoló orosz katonákhoz is intézte szavait az új év távol-keleti beköszönte alkalmából elhangzott beszéde során – orosz hírügynökségek beszámolói szerint.

Az elnök kijelentette,

a frontvonalakon a közös jövőért, Oroszország igazi függetlenségének megteremtéséért harcolnak a katonák. Meg kell védenünk népünket történelmi földünkön, az Orosz Föderáció alkotmány által rögzített új entitásaiban

-tette hozzá (az ősz folyamán Oroszországhoz csatolt négy ukrajnai régióra utalva).

Az erkölcsi, történelmi igazság a mi oldalunkon áll

– zárta gondolatait Vlagyimir Putyin.

Putyin újévi beszédét nem a Kreml háta mögött tartotta, hanem a „katonaság” körülvéve.

"Előre megyünk és nyerünk" - írta twitter bejegyzésében Anton Gerashchenko, az ukrán elnök tanácsadója.

Putin made his New Year's address not with the Kremlin behind him but surrounded by the "military".

"We will go forward and win"

I don't want to translate this shit. pic.twitter.com/WtCSUPmZGw

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) December 31, 2022

Sojgu szerint elkerülhetetlen Oroszország győzelme Ukrajnában

Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszter a hadsereg katonáihoz intézett újévi videóüzenetében elkerülhetetlennek nevezte Oroszország győzelmét. Miközben jó egészséget, erőt, bátorságot kívánt katonáinak, az új év beköszöntéhez hasonlította az ukrajnai katonai művelet végkimenetelét.

Miként az új év, úgy a győzelem is eljön, egyiket sem lehet feltartóztatni

– mondta magabiztosan a tárcavezető.

Fotó: twitter