Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, januártól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a harminc év alatti anyáknak.

A 24.hu megtudta, hogy – noha sokan úgy értelmezték – ez nem vonatkozik minden, harmincadik életévét még be nem töltött anyukára.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet 5. paragrafusa szerint ugyanis

a rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

A lap megkereste a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, és arról érdeklődött, hogy a rendeletben szereplő „családi kedvezményre való jogosultság” pontosan mit takar.

A 24.hu azt a választ kapta, hogy a családi kedvezményen a gyermekek után járó, korábban megigényelt családi adó- és járulékkedvezményt kell érteni.

A tárca közölte, az az anya, akinek gyermeke 2023. január 1-jén születik, jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére (adómentességére).

Ennek értelmében viszont

aki 30 év alatti, de 2022. december 31-én vagy azt megelőzően született gyermeke, elesik az szja-mentességtől. Ugyanakkor ha újabb gyermeke születik 30 éves koráig, akkor élhet a kedvezménnyel.

A 24.hu cikkében arra emlékeztetett, szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló diákhitel-tartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül.

A kitétel itt az, hogy a gyermektámogatási kérelmet a gyermek születését vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja.

Így például hiába született valakinek 2022 októberében, a diploma megszerzését követő két éven belül gyermeke, ezt a kedvezményt sem tudja érvényesíteni, a rendelet ugyanis 2023. január 1-jén lép életbe.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu már beszámolt, Hornung Ágnes korábban arról beszélt, mint minden más családtámogatásnál, a 30 év alatti anyák szja-mentességével is kettős a céljuk: amellett, hogy a gyermekvállalást ösztönzik, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál.

Ám ezáltal

csak azoknál a gyermekes családoknál marad több pénz, ahol 2022. december 31. után születik a gyermek.

Illusztrációs fotó: Pixabay