Tömösközi Kata történetével a közútkezelő társaság – a Frisshirek.hu-hoz eljuttatott közlemény szerint – arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy

az ünnepek alatt várhatóan megnövekedett forgalomban is mindenki fokozottan figyeljen az utakon, hiszen Kata esetéből is látszik, hogy mindössze pár másodperc is elég, hogy megtörténjen a baj.

Elképesztő higgadtsággal és összeszedettséggel nyilatkozik a baleset előzményeiről, az ütközés pillanatában tapasztaltakról és az eset feldolgozásáról a két kamion közé szorult személyautó sofőrje, Kata a Magyar Közút legújabb videójában.

Rossz idő volt, esett az eső, köd volt. Konkrétan belenéztem a visszapillantó tükörbe és már tolt is bele az egyik kamion a másikba. Egyetlen egy percem volt átgondolni, hogy itt én meg fogok halni. Igazából csak becsuktam a szemem és elkönyveltem, hogy ha ennyi volt az életem, akkor már ezért érdemes volt élnem. És valahol sajnáltam, hogy ha én itt meghalok, akkor már többet nem fogok tudni beszélni senkivel 

– mondta.

A videó egy rövid animáción keresztül azt is bemutatja, hogyan történhetett az eset, hiszen az elöl haladó kamion egy vele szemben meggondolatlan előzést végrehajtó autó miatt kényszerült megállni, hogy elkerülje az ütközést.

Kata azért vállalta az interjút, hogy a történetén keresztül felhívhassa az autósok figyelmét arra, hogy vezessenek óvatosabban, biztonságosabban.

A videóval a Magyar Közút arra szeretné ráirányítani mindenki figyelmét, hogy egy aprónak tűnő mulasztás, meggoldolatlanság, egy rosszkor elindított manőver hogyan vezethet pár röpke másodperc alatt egy akár végzetes kimenetelű balesethez.

A közútkezelő társaság szerint az ünnepek alatt várhatóan országszerte megnő majd a forgalom.

Éppen ezért

  • méginkább résen kell lenni útközben,
  • higgadtan kell közlekedni és fokozottan figyelni a forgalmi helyzetekre,
  • fontos, hogy műszakilag megfelelően felkészített járművel induljunk útnak,
  • utazás előtt tájékozódjunk az aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon,
  • de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használni az optimális útvonal megtervezéséhez.

Fotó: police.hu