Váratlanul Pekingbe érkezett ma reggel Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Fogadta őt Hsz Csin-ping kínai elnök, akivel a két ország korlátok nélküli stratégiai partnerségéről, illetve az ukrajnai konfliktusról folytattak eszmecserét.

A pekingi találkozóról Medvegyev Telegram-csatornáján adott hírt. Magas rangú kínai és orosz tisztégviselők egyeztetésére is sor került - írja a Reuters.

A felek a Kínai Kommunista Párt, illetve a vezető orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország közötti együttműködés kérdéskörét is megvitatták.

A megbeszélések nagyon hasznosak voltak

– mondta Medvegyev.

Oroszország látványosan közeledik Kínához az ukrajnai inváziót követő, az orosz gazdaságot sújtó nyugati szankciók ellensúlyozása érdekében.

Moszkva szorosabb gazdasági, politikai, és biztonsági együttműködés kialakítására törekszik Pekinggel, akiben potenciális szövetségest lát a nyugati országok erőteljes nyomásgyakorlásával szemben.

Kína számára is előnyös az együttműködés, mivel a piaci ár alatt szerezhet be  kőolajat és földgázt a szorult helyzetben lévő, szankciók által sújtott Oroszországtól, miközben a kínai vállalatok növelhetik jelenlétüket a mintegy 145 millió lakosú, hatalmas kiterjedésű ország piacain.

Fotó: The Russian Government