Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében

– közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője.

A hvg.hu beszámolója szerint Eric Mamer az Euronews kérdésére válaszolt csütörtöki sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormányzati álláspont szerint az Oroszországgal szembeni olajembargó okozza az ellátási gondokat a benzinkutakon, és végül ez vezetett a hatósági ár kivezetéséhez.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az embargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik,

Magyarország a vezetékes szállításra felmentés kapott, bármennyit behozhat Oroszországból.

A lap azt is megírta, a másik szóvivő, Daniel Ferrie pedig arról beszélt, hogy

február 5-ig – amikor a finomított termék, tehát az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között – a magyar olajvállalat bármennyi orosz eredetű terméket behozhat, amelyet a pozsonyi finomítójában állít elő.

Eric Mamer megjegyezte:

Magyarország bűnbakként használ bennünket.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a kormány december 6-án – a Mol javaslatára – megszüntette a benzinárstopot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatón jelentette be a döntést, amit azzal indokolt, hogy „bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában”.

Archív fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án késő este. A december 5-én hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány – a Mol javaslatára – a benzinárstopot megszünteti – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Balogh Zoltán