Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában – mondta Gulyás Gergely.

A Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja ellátni az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot

– jelentette be a Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedén. Elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül – mondja a Mol-vezér. Mióta a Mol mint Mol működik, ilyen nem történt. A 70-es, 80-as éveket idézték a kutakon kígyózó sorok.

Hernádi Zsolt: Két hónap múlva újabb kritikus helyzet jön

„Minden tőlünk telhetőt megtettünk és megteszünk az ellátásbiztonság biztosításáért. Nem bírunk többet teljesíteni, mint amit eddig tettünk”

– figyelmeztetett Hernádi Zsolt.

Megemlítette, hogy az elmúlt hetekben már kénytelenek voltak Szlovákiából hozni a kieső benzint. A hiányra és a logisztikai problémákra csak az import a megoldás. 

Két hónap múlva egy újabb kritikus helyzettel nézünk szembe Hernádi szerint. Az uniós szankciók hatását addigra fogjuk itthon is megérezni.

Február 5. után 10 százalék dízel fog hiányozni az európai piacról.

Hernádi: Nagy lépéseket teszünk, hogy a káosz, ami kialakult, elcsituljon, ez 23.00 órától bekövetkezik

Ukrajnának nincs elég árama és kőolaja, hogy működtesse a Barátság olajvezetéket. Van alternatív megoldás, de fel kell készülni ezek üzemeltetésére – mondta Hernádi. A készleteket mindenképpen vissza kell tölteni, az importot vissza kell állítani. Ez nem megy egyik napról a másikra. A bizalmat vissza kell szereznünk, amit elvesztett a Mol az importőröknél. Ez egy-két hónapig is eltarthat. Jövő év elejére ismét stabil üzemanyag-piac kell legyen hazánkban. 

„Nagy lépéseket teszünk, hogy a káosz, ami kialakult az üzemanyagpiacon, elcsituljon”

– fejezte be..

Hernádi Zsolt: A Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár: 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel.

Ez magasabb, mint a mostani. A piaci árakban a benzin és a gázolaj tekintetében szerdán már nem várható változás, inkább a jövő hét közepén: 95-ös benzin: 617 Ft/liter Gázolaj: 681 Ft/liter


Gulyás Gergely: Nő az infláció az ársapka eltörlése után

Magyarország mentesült az uniós olajszankció alól, mivel azonban Magyarország importra szorul, minket is érint, hiszen drágábban tudjuk beszerezni az üzemanyagot Európából – mondta Gulyás Gergely. Az árak egekbe ugrását az uniós szankciók káros hatásával magyarázta a miniszter. 

Az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány

– válaszolta a miniszter a hvg.hu kérdésére.

Gulyás: Minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz

Ha nem lesz biztosítható tömegesen egy termék, akkor az ársapka értelmét veszti – válaszolta a miniszter egy kérdésre. Mérlegelni kell minden terméknél, mekkora a hiány, és ha valóban országos hiány van, akkor nem érdemes fenntartani. A kormány minden terméknél nézi, mekkora a hiány, és aszerint dönt.

Gulyás Gergely: Nem felelősről, érdemekről kell beszélni - 13 hónapig védtük a családokat

Bízik benne, az ország polgárai inkább értékelni fogják ezt a megerőltető évet. A kormány az utolsókig tartotta az ársapkát. Holnaptól fog meglátszódni, amikor az infláció emelkedni fog, hogy mennyit tett a kormány minden állampolgárért.

A miniszter szerint a magyar családok védelmét az ársapka fenntartása szolgálta, és holnaptól látszik majd igazán, mekkora dolog, hogy az ország 13 hónapon keresztül kiemelkedően olcsón adja a benzint és a dízelt. Még így is az alsó egyharmadban leszünk Európában. Orbán Viktor ahogy hazaért Albániából, azonnal aláírta a Mol kérésére a rendeletet - mondta Gulyás.

Matolcsyval kapcsolatban nem kívánt válaszolni, a Fidesz-frakcióhoz irányította kérdésükkel az újságírókat 

Kedd este fél tizenegykor rendkívüli bejelentésre készül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér – írta meg a Frisshirek.hu a telex.hu híradásából.

Soha ne mondd, hogy soha

– válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy visszatérhet-e a benzinársapka. De végezetül, búcsúzóul, az késői időre tekintettel is szép számmal összegyűlt újságírók és persze olvasóik kedvéért jó diák módjára felmondta a kormányzati panelt: a piaci árak csökkennének, ha nem lennének elhibázott szankciók - a tudósítás elkészítéséhez Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt hallgatása közben felhasználtuk a telex.hu tudósítását több helyen.

Mint lapunk megírta, a helyzet egyre kritikusabb, a Mol által nemrég kiküldött levél szerint kedd délutántól vasárnap éjfélig a társaság már nem is képes ellátni nagykereskedelmi partnereit, hacsak nem oldják meg maguk az üzemanyag elszállítását a Mol telephelyéről.

Az utóbbi napokban már egyre nagyobb méreteket öltött hazánkban a benzinhiány, elképesztő sorok alakultak ki a benzinkutaknál, a szakértők szerint már olyan vásárlói szokások alakultak ki, amelyek a háború sújtotta országokban jellemzőek.

Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója is arról beszélt kedden, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés.

Tavaly novemberben vezették be a 480 forintos literenkénti árstopot

A tavaly november 11-i kormányinfón jelentették be, és november 15-től lépett életbe a literenként 480 forintos hatósági ár a 95-ös benzinre és a dízelre. A literenkénti piaci árak most: 95-ös benzin: 617 Ft/liter Gázolaj: 681 Ft/liter.

Szabó Tímea párbeszédes képviselő szúrta ki, a mandiner.hu már a bejelentés előtt címben hozta: megszűnik az árstop.