A 21,1 százalékos októberi inflációban 40 százalék az élelmiszerinfláció [...] viszont az infláció még további emelkedésében már 50 százalék

- idézi a Privátbankár.hu Matolcsy György aggasztó prognózisát az élelmiszerárak drágulásával kapcsolatosan abban a cikkében, amelyben Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményeit közli. A jegybank elnökének vészjósló beszédéről a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk, amelyben többek között azt is kijelentette, hogy

bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban.

A Menedzsment Fórum összegzésében az Árkosár-felmérésből kiemeli, hogy összességében

44 százalékkal kerül többe a családi nagybevásárlás,

mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ez a költségekre vetítve azt jelenti, hogy átlagosan egy család több mint 10 ezer forinttal többet kell fizetnie egy nagyobb bevásárlásnál, mint 12 hónapja. De az előző hónaphoz képest is romlottak az árak 2,8 százalékkal.

Egy hónap alatt is drágult 1000 forinttal az átlagos bevásárlásunk.

A lap összegzése szerint saját maga által kiválasztott 30 féle fontosabb termékért összesen 35 251 forintot fizetett decemberben. Az Auchan, a Tesco és az Interspar áruházak árait vizsgálták, amelyek között több ezer forintos az eltérés összességben. 

A felmérésből kiderült az is, hogy az árstopon kívüli UHT-tej drágolt leginkább, amit a tejföl és a kenyér követ. De nincs sokkal lemaradva a dobogóról a rizs, a sajt és az alma sem.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com