A szavazás egy úgynevezett „Nemzeti Konzultáció” részeként történt, kérdőív segítségével, amelyet postai úton vagy online kell megválaszolni. Ezzel párhuzamosan Magyarországon sok helyen megjelentek plakátok "A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket!". Nem véletlen, mondják Orbán ellenfelei. Egy felmérés is bizonyíték arra, hogy Orbán hogyan próbálja megosztani az EU-t.

"Orbán álnépszavazást csinál Magyarországon, ahol alapvetően azt kérdezi a magyaroktól: drága gázt akartok, vagy olcsó gázt?

Mindenki tudja, mi a válasz.

Sajtószabadság hiányában mindent megtehet 

Orbán ellenfelei szerint nem meglepő, hogy a magyar miniszterelnök és Fidesz-kormánya megússza, hiszen a sajtót folyamatosan és szisztematikusan lehetetleníti el az országban. Kevés oknyomozó újságíró maradt, azon kevesek ellen pedig bevetik a Pegasust.

"A Fidesz számára az újságírás a politika része. Az esetleges anyagi gondokkal, nehézségekkel küszködő szerkesztőségeket, kiadókat kormányközeli emberek vásárolják fel. Aztán ezek a médiák gyakorlatilag a kormány propagandagépezetének eszközévé válnak."

- nyilatkozta Szabó András, a Direct36 újságírója. 

Magyarország gazdaságileg függ Oroszországtól

Az oroszbarát irányvonalra a válasz egyszerű. Orbán és Putyin az elmúlt években rendszeresen találkozott, elsősorban azért, hogy energiaügyekről beszéljenek. Szijjártó magyar külügyminiszter 2022 július végén, mintegy öt hónappal a háború kitörése után Moszkvába utazott, hogy további gázszállításról tárgyaljon Lavrov orosz külügyminiszterrel. Végül egy hónappal később a magyar kormány engedélyt adott Oroszországnak két új atomreaktor építésére.

Orbán szemmel láthatóan nem akarja elrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatait, amelyet már a háború előtt is politikai célokra is használt.  

Magyar kisebbség Kárpátalján

A Záhonyba érkező ukrán menekültek közül sok a szomszédos Dél-Ukrajnából, Kárpátaljáról érkezik, emiatt hálával tartoznak Orbán Viktornak, az ő politikájának, hiszen útlevelet kaptak a kormánytól, még mindig magyar nyugdíjban is részesülnek. Egyre többek szerint elképzelhetetlen lett volna Orbán Viktor 2022 áprilisi választási sikere a határon túli magyarok szavazatai nélkül. 

Mintegy 400 jobboldali szélsőséges vonult a diplomáciai képviselet elé. Nyíltan viselték az Oroszországgal való szolidaritás jeleit, mint például az orosz „Z”, amely Oroszország ukrajnai agressziós háborúja támogatásának szimbóluma. Sokan emlegetik Trianont, hogy vissza akarják kapni a régi, 1920-as határokat. 

"Ha Oroszország megnyeri a háborút, akkor mi marad Ukrajnából? A történelem azt mutatja, hogy akkor lesznek népszavazások, hogy lehetnek határmódosítások. És akkor nem szabad egy helyben állni."

Ukrajna egyes részeinek visszacsatolása magyar területre? Bár Orbán kormánya elutasítja mindezt a feltételezést, mégis beszédeiben vissza-visszatérően szól erről - emlékeztet a lap a választások utáni beszédére.

"Az újjáéledő nemzeti összetartozás szellemi és testi nyomait látom az egész Kárpát-medencében. Ez nem csak a határon túli magyarságnak jó, hanem általában is erősíti a hungarizmust és erősíti a hazát. A határon túli magyarok számíthatnak ránk, mi is így leszünk. fáradhatatlanul folytassuk egységesítő munkánkat."

Orbán Viktor sajtótitkárságán ráadásul hatalmas Nagy-Magyarország térkép lóg a falon, és emlékezzünk, milyen nemzetközi visszhangot váltott ki a büszkén viselt sálának ügye is. 

Nincs uniós milliárdos segély Magyarországnak?

Magyar Bálint politikai közgazdász, volt oktatási miniszter mondta el a német közmédiának, hogy 

"Orbán a magyar kisebbségeket arra használja fel, hogy konfliktusokat szítson szülőföldjükön. Legyen szó Romániáról, Ukrajnáról vagy más országokról: azt állítja, hogy megvédi ezeket a kisebbségeket, és finanszírozza őket, hogy aztán politikai céljaira fordíthassa őket."

Az Európai Bizottság és az európai kormányfők túl sokáig engedték a magyar autokratáknak, hogy tegyenek bizonyos dolgokat – ezt már Dobrev Klára, a DK EP-képviselője mondta. Majd hozzátette, hogy 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrás áramlott Magyarországra.

Pénz, ami nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas.

Pénz, amellyel Orbán az EP-képviselő szerint felvásárolhatta a médiát, és ezzel elhallgattatta azokat, akik valódi változásra törekedtek Magyarországon.

Ha az EU Bizottsága befagyasztja a jogállamisági mechanizmus miatt a pénz egészét vagy bizonyos részét, akkor megtörténnek az első lépések a változás irányában. A döntést december 19-ig kell meghozniuk az uniós képviselőknek. Hogy milyen karácsonya lesz Orbánnak és a kormánynak, rajtuk múlik - írja a lap