Brazília már a legjobb tizenhat között, a második helyre a hárompontos svájciak voltak  a legesélyesebbek, Kamerun és Szerbia egy-egy ponttal vágott neki az utolsó csoportmérkőzésnek. Utóbbiak győzelem esetén mindketten megszerezhetik a második helyet, mivel pontazonosság esetén nem az egymás elleni eredmény számít, hanem a gólkülönbség. Az lesz a befutó, aki legalább egy góllal nagyobb különbséggel nyer. 

A brazil kezdőcsapat: Ederson – Dani Alves, Militao, Bremer, Telles – Fabinho, Fred – Antony, Rodrygo, Martinelli – Gabriel Jesus

Hiányzott a csapatból a sérült Neymar, de pihenőt kapott Alisson, Richarlison, Vinícius, Casemiro, Thiago Silva is.

A brazilok csapatkapitánya, 39 éves Dani Alves  a vb-történelem legidősebb brazil játékosaként lépett ma este a pályára.

A brazilok nagy mezőfölényben kezdték a játékot, a meccs 14. percében megjött az első komolyabb helyzet is:  Dani Alves jobboldalról érkező beadása után Martinelli közeli fejesét védte bravúrral a kameruni kapus.

A 38. percban egy Antony lövése volt veszélyes, de a kameruni kapus védett.

Az első igazi kameruni helyzetre a mérkőzés első félidejének a hosszabbításáig kellett várni: Mbeumo fejesét Ederson nagy bravúrral védte.

A második félidő is brazil helyzetekkel folyatódott. Az 56. percben Martinelli kicselezi Wooh-t, a balfelsőbe tartó lövését Epassy tolta léc fölé, majd Eder Militao lövését majdnem beügyetlenkedte a kapus, végül sikerült szögletre ütnie. A hajrához közeledve nagyobb lehetőségek nem adódtak egyik oldalon sem.

A 84. percben  Raphinha cselezgetett a jobboldalon és az alapvonalhoz érkezve középre adott, de B. Fernandes közeli pörgetésénél Wooh mentett. A találkozó vége előtt, a 92. percben érkezett a padról beszállt Aboubakar, aki Militao és Bremer mellett tíz méterről fejelt a bal sarokba. 1-0 

A kameruni támadó mezlevétel miatt aztán megkapta a második sárgáját, így kiállították.

Kamerun legyőzte Brazíliát, de ez egyik csapat helyezésén sem változtatott: a brazilok csoportelsők lettek, míg Kamerun harmadikként kiesett.

fotó: Loszaíl, 2022. december 2.
A kameruni Vincent Aboubakar (k) csapattársaival ünnepel, miután befejelte az első gólt a találkozó 92. percében a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a G csoportban játszott Kamerun-Brazília mérkőzésen a Loszaíli Nemzeti Stadionban 2022. december 2-án. A brazil válogatott 1-0-ra kikapott, de így is csoportgyőztesként jutott nyolcaddöntőbe, míg az afrikai együttes sikere ellenére búcsúzott.
MTI/EPA/Ali Haider