Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban beszámolt, ma délelőtt az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy fagyasszák be az unió hétéves költségvetéséből a Magyarországnak járó pénzek egy részét. Ezután rendkívüli Kormányinfót hívtak össze, amelynek a témának megfelelően részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is.

A területfejlesztési és az uniós forrásokért felelős miniszter már kedden is úgy nyilatkozott, hogy arra számít, hogy a Bizottság a nekünk járandó uniós források egy részének befagyasztását fogja kérni az uniós kormányoktól.

A Bizottság három operatív program – az energetikai és környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési – 65 százalékának befagyasztását ajánlja, ami gyakorlatilag az összes nekünk járó uniós pénz harmada, 3000 milliárd forint.

– Nagy meglepetést nem okozott az Európai Bizottság döntése – mondta Navracsics Tibor a mai Kormányinfó sajtótájékoztatón a Telex beszámolója szerint.

Mint rámutatott, van benne viszont egy fontos elem:

az újjáépítési tervre vonatkozó magyar tervet elfogadásra ajánlja a Bizottság. Ezt jelentős lépésnek tartja a miniszter.

Nem kis büszkeség Navracsics szerint, hogy a legkiválóbbak között van a magyar helyreállítási terv. A kormány örül, hogy megnyílt a lehetőség, hogy aláírják a helyreállítási megállapodást, és utána a kohéziós pénzekről is sikerül megegyezni.

Az uniós pénzek felfüggesztése sem okozott meglepetést

– folytatta Navracsics. Már csak azért sem, mert a törvényhozási és intézménylétrehozási menetrend elindult szeptember elején, és olyan határidőket is tartalmaz, ami még később lesz.

Abban bízik a miniszter, hogy a további vállalásokat is ugyanolyan pontosan teljesíti a magyar kormány, mint az eddigieket, és 2023-ra sikerül meggyőzni a Bizottságot és a Tanácsot, majd megnyitják a kohéziós forrásokat.

Összességében sikeresnek tartja a tárgyalásokat Navracsics Tibor.

Akkor lesz elégedett, ha az év végéig aláírják a partnerségi megállapodást és a helyreállítási tervet is elfogadják.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig újságírói kérdésre arról beszélt, hogy 2500 milliárd forint érkezhet, amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, és abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárd előtt is elhárulnak az akadályok. A miniszter szerint

stabil az ország költségvetése, és a mai EU-s bejelentés miatt még a korábban vártnál is jobb helyzetbe került az államháztartás.

Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós forrásokért felelős miniszter. MTI/Vajda János