Az utolsó kört megelőzően Szenegál három ponttal a csoport harmadik helyén állt, miután – amint arról lapunk a Frisshirek.hu korábban már beszámolt – 2-0-ás vereséget szenvedett Hollandiától, majd 3-1-re legyőzte Katart. A vébé nyitómeccsén Ecuador 2-0-ra verte a házigazdát, aztán 1-1-es döntetlent játszott Hollandiával, így négy ponttal a zsebében a második helyről várta az utolsó csoportkört.

Az Afrikai Nemzetek Kupája-győztes válogatott számára tehát egyszerű volt a képlet: ha nem nyer, akkor kiesik. A szenegáliak ennek megfelelően veselkedtek neki a mérkőzésnek, 12-2 volt a kapura lövések száma a javukra az első félidőben, amelynek hajrájában megszerezték a vezetést:

a 44. percben Ismaila Sarr értékesítette higgadtan az ellene – teljesen feleslegesen – elkövetett szabálytalanság miatt megítélt büntetőt.

Ecuadornak változtatnia kellett, de Szenegál is megtette ezt azzal, hogy a második félidő elején kiengedte a kezéből az irányítást.

Ecuador első szöglete után, a 68. percben Moises Caicedo pofozta közelről a kapuba a labdát.

Az afrikai csapat villámgyorsan felébredt:

két perc múlva egy szabadrúgásból középre ívelt átadást – és némi védelmi hibát – követően Kalidou Coulibaly találatával ismét Szenegálnál volt az előny.

A mérkőzés hajrájában a dél-amerikai válogatott a kapuhoz szögezte ellenfelét, de egyenlíteni már nem tudott. Így a végeredmény

Ecuador-Szenegál 1-2 – a dél-amerikai csapat kiesett, az afrikai továbbjutott.

Az A csoport végeredménye

  1. Hollandia 3  2 1 0  5-1  7
  2. Szenegál 3  2 0 1  5-4  6
  3. Ecuador  3  1 1 1  4-3  4
  4. Katar      3  0 0 3  1-7  0

Fotó: A szenegáli Kalidou Koulibaly (3-as mezben) csapattársaival fut a pályán, miután berúgta a második góljukat a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, az A csoportban játszott Ecuador-Szenegál mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 29-én. MTI/AP/Aijaz Rahi