Az erőmű március óta orosz megszállás alatt van, területére hadfelszerelést és orosz katonai egységeket telepítettek, mindazonáltal a létesítményt ukrán technikai személyzet működteti.

A megszállók hétfőtől megtiltották a belépést a nukleáris létesítmény területére az összes olyan dolgozó számára, akik megtagadták szerződésük aláírását a Roszatommal

– közölte az ukrán hadvezetés a Reuters híradása szerint.

Mint ismert, a közelmúltban Kijev olyan értesüléseket tett közzé, mely szerint az oroszok a zaporizzsjai erőmű kiürítésére készülnek. Az ukrán állami atomenergetikai vállalat vezetője vasárnap beszélt erről. Petro Kotin szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vehetné át az ellenőrzést az erőmű felett az orosz erők kivonását követően.

Erről itt írtunk korábban.

Moszkva azonnal cáfolta ezeket az értesüléseket, hangsúlyozva, hogy nem áll szándékukban feladni a stratégia jelentőségű létesítmény feletti ellenőrzést. Az ukrán technikusok orosz szerződésekbe kényszerítése megerősíteni látszik Moszkva szándékát az erőmű megtartására.

A Dnyeper folyó partján, a dél-ukrajnai Enerhodar városában fekvő atomerőmű Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, mely a háború előtt Ukrajna áramtermelésének ötödét biztosította.

A frontvonal azonban az erőmű közelében húzódik, az ukrán erők a herszoni és a vele szomszédos zaporizzsjai régióban kívánják folytatni előrenyomulásukat Dél-Ukrajnában. Az erőművet és környékét hónapok óta lövik rakétákkal, a két fél folyamatosan egymást vádolja a cselekmények elkövetésével. Amennyiben az ukrán csapatoknak sikerül megvetniük lábukat a Dnyeper folyó bal partján a jövőben, a közvetlen harci cselekmények az erőmű területére is kiterjedhetnek. Mindez pedig egy nukleáris katasztrófa bekövetkezésének veszélyét hordozza.

A NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi több alkalommal tett közzé felhívást a múltban egy demilitarizált övezet kialakítása érdekében az erőmű körzetében, megegyezés azonban nem jött létre.

Ha az oroszok feladnák az erőmű területét, Ukrajna plusz áramhoz juthatna a tél beálltával a létesítmény reaktorainak újbóli üzembe helyezésével, melyre égető szükségük lenne az ország jelenlegi energetikai helyzetében. Oroszországnak ugyanakkor mindez nem áll érdekében. Moszkva célja ugyanis Kijev térdre kényszerítése, szinte bármilyen áron.

Fotó: Wikipedia