Wales csak győzelemmel juthatott tovább, míg Angliának egy döntetlen is elég lett volna.

A mérkőzés elején Anglia nyugodtan adogatott, nem nagyon törekedett rá, hogy átjusson a walesi védelmen. A 10. percben Rashford ugrott ki, de elakad a jól kilépő walesi kapuson, majd Henderson jobb oldali beadását vágták ki középen a walesi védők. Négy perccel később Foden lőtt 20 méterről, ami elsuhant a bal kapufa mellett. A 23. percben ismét Rashford próbálkozott, de védőkön nem jutott túl.

Rövid időn belül kétszer sérült meg Neco Williamst, lecserélik. Saját lábán ment le, Roberts folytatta a helyén.

Az angolok megrohamozták a walesi kaput, előbb Foden 15 méteres lövése ment el a kapu fölött, majd egy jobb oldali beadás után Rashford ollózott 15 méterről, de ez is a kapu mellé ment. Egy perccel később ismét Rashford érkezett, de beadásába belelépett egy walesi. A hosszabbításban Wales előtt is adódott lehetőség, de Joe Allen 17 méterről kihagyta.

A gól nélküli első félidő után villámgyorsan betalált Marcus Rashford szabadrúgásából.  1-0

Egy perccel később Rashford labdaszerzése után Harry Kane lőtte a hosszún érkező Phil Foden elé a labdát, aki a hálóba bombázta. 2-0

Két távoli lövést is kivédett az angolok kapusa, a második volt az igazán nagy bravúr, mert a lövés megpattant egy védőn és Pickford mozgásával ellentétes irányba ment, a kapus mégis odaért.

Southgate hármat cserélt: Kane, Walker, Rice jött le, Wilson, Alexander-Arnold és Phillips érkezett a helyükre.

Rashford a jobb oldalon kapott indítást, becsapta a védőit, majd a lövése a kapus lába között talált utat a kapuba. 3-0

A Manchester United támadójának ez volt a válogatottban az első dupla lövése.

A 72. percben ismét Rashford jöhetett, de a rövidre célzott labdáját ezúttal ki tudta rúgni Ward. A 77. percben Bellingham lövése után védett hatalmasat Ward, majd Foden nem tudott közelről betalálni. Tíz perccel később Moore távoli lövése ment el a kapu mellett. A hosszabbításban Foden szögletére érkezett Stones az ötösön, de kapu fölé ment a lövés.

A végeredmény : 3-0

Anglia vasárnap 20 órakor Szenegállal találkozik a nyolcadöntőben. Walesnek befejeződött a világbajnokság.

fotó: ar-Rajján, 2022. november 29.
Danny Ward walesi kapus (a háttérben) nem tudja védeni az angol Marcus Rashford szabadrúgását, amellyel Rashford megszerzi csapata első gólját a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának harmadik fordulójában játszott Wales-Anglia mérkőzésen az ar-rajjáni Ahmad bin Ali Stadionban 2022. november 29-én.
MTI/EPA/Friedemann Vogel