Lassan a népmesei legendák világába kerül át a szolnoki újabb, városon belüli átkelő, a Csáklya úti Tisza-hídként elhíresült beruházás, olyan régóta vágyna rá Szolnok és a városon keresztül közlekedők közössége, egyelőre reménytelenül. Sokat elmond a projekt állapotáról, hogy az még csak nem is szerepelt azon a 284 tételes listán, amelyet Lázár János szeptember közepén fújt le, és amelyről a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

Hiszen a Csáklya úti Tisza-hídnak még a terve sem készült el,

nem is volt ezért mit lefújni. A város honlapján még akkor szeptemberben egy olyan dokumentum került fel, amelyben legalább addig eljutottak, hogy nyomvonalat jelöltek ki a híd és a hozzá kapcsolódó utak számára, amelyhez az engedélyeket meg is kapták a környezetvédelmi hatóságtól - írta meg akkor a Magyar Narancs. Most következnének az útépítési engedélyezi térvek. Ha...

De még Szolnok város önkormányzata is csak 2025-ös kezdéssel számol, így 2027-re készülhetne csak el az új híd.

A lap idén szeptemberben megkereste az Építési és Beruházási Minisztériumot, aki azt válaszolta, hogy akár kétségessé is válhat még a későbbi megvalósulás is. A híd hányattatott és hiú bejelentéseinek kampányokhoz igazított történetét a blogszolnok.hu foglalta össze érzékletesen:

2019 nyarán már volt egy hasonló bejelentés és virtuális pezsgődurrogtatás [írta 2021-ben], majd hirtelen leállt az előkészítés folyamata. Miként történt ez majdnem egy évtizeddel korábban is, amikor a 100 millióból indult tervezési munkát 2010-ben a kormányváltás miatt akasztották meg. És arról se feledkezzünk el, hogy 2006 környékén volt olyan ígéret, miszerint legkésőbb 2015-ben már átkelhetünk az új, szolnoki, belvárosi Tisza-hídon.

2019-ben a Magyar Építők 25-30 milliárdra taksálta a projektet, és akkor azt gondolta, hogy 5-6 éven belül el is készül, most már azonban inkább 100 milliárdról beszélnek a költségek számolásakor. Pedig tavaly októberben már szavazást is indított a város arról, hogy milyen hidat látna szívesen átívelni a Tiszán, a kiemelt képen a győztes verzió látható.

Bárhogyan is áll a projekt, Szalay Ferenc polgármester tudhatja róla a legtöbbet, hiszen a kétséges kilátások ellenére mégis egyeztetést folytatott róla november 25-én pénteken. A városvezetőnél Dr. Bartal Tamás közbeszerzésekért és társaságfelügyeletért felelős helyettes államtitkár járt látogatóba, akivel éppen a Csáklya úti híd és szandaszőlősi elkerülő üzemeltetésével kapcsolatos teendőkről is egyeztetett.

Egy biztos, belátható időn belül nem fog megépülni, mert akkor a polgármester Facebook-bejegyzésében öles betűkkel olvashatnánk az örömteli hírt és a közeli dátumot.

A kiemelt kép forrása: Szalay Ferenc Facebook-oldala