A Frisshirek.hu-n beszámoltunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal októberi tanulmányáról, amelyben hírül adták, hogy átlagosan egy magyar polgár évente 25 kg ételt dob ki fölöslegesen, amit kis odafigyeléssel megelőzhetne. A colore.hu egy összeállításában összegyűjtötte, hogy mely ételeinket miként érdemes tárolni ahhoz, hogy élettartamukat megnöveljük, és így akár elkerüljük a pazarlást is.

Eltérően kell bánnunk a megvásárolt húsokkal, a különféle zöldségekkel, gyümölcsökkel és a tejtermékekkel is.

Amennyiben több húst vettünk a boltban, mint amit pár napon belül szeretnénk készíteni, akkor fagyasszuk le őket azonnal. A hús ugyanis a hűtőszekrényben is gyorsan megromlik, de a fagyasztóban több hónapig is elállhat. Igaz, figyelni kell arra is, hogy különféle állatok húsai másként viselkednek a fagyasztóban. A baromfi akár 9 hónapot is kibír, de a lazac csak 2-3 hónapot, míg a marha 6-8 hónapot bír ki a Sportkontroll portál közlése szerint.

A burgonyát nem a fagyasztóba kell viszont tenni, hanem egy papírzacskóba, majd ezt még egy légmentesen záródó edénybe, amit aztán egy sötét helyre érdemes helyezni.

A zöld növényeknél éppen ellenkezőleg, ott engedni kell "lélegezni" a leendő étkeinket. Levegőáramlás nélkül felgyorsulnak a természetes folyamatok, tehát hamarabb rothadásnak indulnak növényeink. A tárolóedények aljába azonban itt is érdemes tenni egy papírtörlőkendőt, amit pár naponta cserélni kell, ez elnyeli majd a páralecsapódást.

Vannak zöldségek, amelyeket vízben is tárolhatunk, ez a sárgarépa, a zeller, a retek és a citrusfélék, részben a brokkolit is. A bogyós gyümölcsök viszont követelik a szárazságot, ne is mossuk meg azokat a légmentesen záródó edénybe elrakásuk előtt.

A hűtőszekrény használatának is megvannak a maga praktikái.

Legjobban hátul, a középső és az alsó polcok hűtenek, ezért a leginkább romlandó ételeket, tehát a húst vagy a tejtermékeket a hűtő azon részére javasolt tennünk. Legfeljebb 4,5 fokra vagy inkább annál hűvösebbre legyen beállítva a hűtés. Melegebben ugyanis elszaporodhatnak a kórokozók.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com