Miközben Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja a zaporizzsjai atomerőmű hétvégi lövetésével, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi figyelmeztetett: bárki is vette tüzérségi tűz alá a létesítményt, a tűzzel játszik.

A NAÜ szakértői csapata a tervek szerint ma felkeresi az erőművet a károk felmérése céljából. A nukleáris erőművek működését felügyelő orosz Roszenergoatom közlése szerint azonban a szakértők mozgása korlátozott lesz a létesítmény területén.

Grossi vasárnap este közleményt adott ki, melyben erőteljesen kritizálta a létesítmény célzott támadását.

Rendkívül aggasztóak azok a hírek, melyeket tegnap, illetve ma reggel kaptam az ügynökség csapatától. Robbanások történtek a nukleáris erőmű területén, mely teljességgel elfogadhatatlan. Bárki áll is mögötte, azonnal fel kell ezzel hagynia. Mint ahogy azt már többször is elmondtam, a tűzzel játszanak

– írta a főigazgató.

Több mint egy tucat robbanás történt az atomerőmű közvetlen szomszédságában a hétvégén a NAÜ közleménye szerint.

A NAÜ információi szerint, melyek az erőmű menedzsmentjétől származnak, több épületet is találat ért, az erőművet ellátó rendszerek, egyes felszerelések károsodást szenvedtek. Szerencsére a nukleáris biztonságot garantálni hivatott létesítményekben, felszerelésekben nem esett kár - értesült a Reuters.

Európa legnagyobb atomerőművének mind a hat reaktora leállításra került már a korábbiakban. Ugyanakkor fennáll annak veszélye, hogy a nukleáris fűtőanyag túlhevül, amennyiben a hűtőrendszer az áramkimaradás hiányában működésképtelenné válna. A bombázások az elektromos vezetékrendszert sújtják folyamatosan.

Moszkva szerint az ukrán erők lőtték a hétvégén a március óta orosz ellenőrzés alatt lévő erőművet, miközben Kijev az oroszokat vádolta ugyanezzel. Álláspontjuk szerint az oroszok az erőmű ismételt üzembe helyezését akarják megakadályozni, hogy ily módon is csökkenthessék az Ukrajna számára rendelkezésre álló árammennyiséget. A zaporizsjai atomerőmű a háborút megelőzően Ukrajna áramszükségleteinek ötödét biztosította.

A zaporizzsjai erőmű lövetéséről itt írtunk a korábiakban:

Kép: Wikipedia