A Politico péntek reggeli cikke szerint Orbán Viktor túszul ejtette az Európai Uniót, lényegében milliárdokat követelve azért, hogy ne vétózzon meg minden intézkedést Ukrajna segélyezésétől kezdve a globális társasági minimumadó elfogadásáig - szemlézte a cikket az rtl.hu.

Egy uniós diplomata a zsarolás kifejezéssel írta le azt a magatartást, amellyel a magyar miniszterelnök nyomást kíván gyakorolni az Európai Unióra, a források kifizetéséért. Brüsszelen is csorbát ejthet viszont az, ha a magyar kormánnyal, hiszen akkor az a kép alakulhat ki róla, hogy a megígért segítséggel adós marad Kijevnek. Az is arcvesztéssel járna, ha az EU által is támogatott adómegállapodást nem fogadná el a szervezet.

Igaz az is, hogy az EU-s politikusok a nehéz helyzetben lévő magyar gazdaságot sem akarják tovább sújtani, és feszíteni tovább az ellentéteket, miközben a szomszédban háború dúl

- elemzi a helyzetet a lap. Az Európai Bizottság, az unió végrehajtó szerve szeretné, ha a kormány erősíteni az igazságszolgáltatás függetlenségét, és hogy valódi erőfeszítéseket tegyen a korrupció visszaszorításáért. A magyar kormány most kénytelen egyezkednie az EU-val, hiszen a gazdaság helyzete nem engedi meg azt, hogy lemondjon az EU-s pénzekről.

Várható azonban Orbán Viktor győzelme

- fejtegeti a portál, viszont hozzáteszi, hogy ez a magyar miniszterelnök számára is rejt kockázatokat: elszigetelte magát Magyarország ugyanis a kormány manőverezéseivel, és az EU bizalma iránta soha nem látott mélységekbe csökkent.

A korrupcióellenes szakértők átlátják, hogy a kormány korrupcióellenes ígéretei gyengék.

Pontosan tudják, hogy jelenlegi politikai hatalmát Orbán az uniós pénzek saját magához és "udvarához" csatornázására építette, amely nem teszi lehetővé, hogy érdemi változásokat valósítson meg ezzel kapcsolatban. Bár Ursula von der Leyen bizottsági elnök fogadkozott, hogy ő keményen fog fellépni a jogállami normákat aláásókkal szemben, ez üresen fog csengeni akkor, ha az Európai Parlament heves kritikája közepette mégis kifizet milliárdokat a fő szabálytalankodó Magyarországnak.

A Politicónak nyilatkozott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is, aki reményének adott hangot az EU-s pénzekkel kapcsolatban, hogy a Bizottság majd a tények és nem a politikai vélemények alapján hoz majd döntést, és értékeli a magyar vállalásokat. Ezzel szemben Moritz Körner liberális német EP-képviselő azt mondta, hogy

ha a bizottság pénzt ad Orbánnak, Ursula von der Leyen személyes felelőssége lesz, hogy Magyarország a korrupció mocsarába süllyed.

Lehetséges olyan végkifejlet is - tekint ki az európai portál -, hogy a bizottság egy kényszerű középutat keres. Visszatartja ugyan a források egy részét, de nem a teljes összeget, és rábízza az uniós tagállamok vezetőire a végleges döntést, akiknek azt karácsony előtt kell meghozniuk minősített többséggel.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher