Baranyi a múlt heti ATV-adásnem nem volt hajlandó válaszolni az általa propagandistának nevezett médiamunkásnak

Persze egy ilyen történet nem maradhat válasz, válaszok nélkül. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára véleménye szerint Baranyi korlátozta a sajtó szabadságát. A ferencvárosi polgármester tartotta magát az általa kimondott szóhoz: nem kötelessége szóba állni a kormánypárti médiával. Majd újra Fürjes lépett a színre: hangsúlyozta, nem a politikusok szabják meg, ki minősül „valódi újságírónak”.

De ne felejtsünk el egy nem egészen apró előzményt. Baranyi megjegyezte, hogy azért ezt nem gondolta volna, hogy az ATV-be behívnak Pesti Srácok-újságírót kérdezni. ATV-s válasz, Szöllősi Györgyi műsorvezetőtől: miért nem kérdezett Baranyi, ahogy azt sok más politikus is megteszi.  Baranyi beismerte, nem kérdezett. 
Fürjes Balázs abban egyetért Baranyival, hogy megilleti a hallgatás joga, kiemelte, nem a politikusok szakmája a zsűrizés. „Az nagyon rossz út, akár baloldali, akár jobboldali politikus valaki, hogy valami felsőbbrendűség alapján az mondja, te kóser jó újságíró vagy, te pedig nem vagy az” – mondta az államtitkár.

Baranyi visszavágott: Orbán miért mondhatta azt a régi indexnek, hogy fake newsnak nem nyilatkozik? Szöllősi közbevetette, ebben nagy az egyetértés Orbán és Gyurcsány között, hogy csak kivételes helyen, kivételes csatornáknak nyilatkoznak. 

„Orbánról szívesen beszélek”

Fürjes megvédte Orbánt, hogy bezzeg nála senki sem ad gyakrabban interjút, lásd, az évenkénti maratoni sajtótájékoztatót, ahol többségében baloldali újságírók vannak. (Persze, alaposan átválogatva - a szerk.)

Baranyi elővette a tabletjét, hogy bejátssza a Pesti TV egyik korábbi felvételét, mert erre az ATV nem adott engedélyt, a műsorvezető szerint a felvétel obszcén tartalma miatt tagadta meg ezt a csatorna. 

„Ezek az emberek nem újságírók. NER-oligarchák pénzéből, állami reklámokból, semmilyen infót nem közölve, baloldali politikusok lejáratásra szakosodva készítenek műsorokat” – mondta Baranyi, akinek sikerült megoldania, hogy hallható legyen a felvétel. 

„Ezek az emberek az én polgármesterré választásommal kapcsolatban arról beszéltek, hogy inkább egy kecskét dugnának meg, mert azt utána meg lehet enni. Ön szerint ezeknek az idézőjeles újságíróknak nekem válaszolnom kellene?” – kérdezte Baranyi Fürjest.

– Pont ezt mondtam, hogy semmiképpen nem köteles válaszolni. Megértem, hogy fölháborítja és bántja, ami itt elhangzott.
– Ön viszont megvédi őket.
– Nem megvédem őket. Szabó Tímea párbeszédes politikus is belém szállt, de neki is azt mondtam, hogy az utolsó töltényig harcolnék, hogy a parlamenten kívül vagy ott elmondhassa az ő szólásszabadságáért, de neki sem hagynám, hogy ő elvegye a mi szólásszabadságukat. Az, hogy az ön nőiségén…
– Államtitkár úr, ezek rendszeresek. Valószínűleg ön nem ismeri a Pesti Srácok munkásságát. Ezek napi szintűek. 17 éves lányokat riherongyoznak le a Pesti Srácok című szennyoldalon.

Fürjes beismerte, hogy nem minden fér bele az ő ízlésébe sem, de mégiscsak azt kell elfogadni mindenkinek, hogy Magyarországon az alkotmány, és az Alkotmánybíróság is folyamatosan kimondja, a közszereplőknek sokkal többet kell tűrniük.

„Ettől még lehet egy tartalom gyalázatos. Sajnos a demokrácia ilyen.”

Baranyi és Fürjes mindezekután szóba hozta, ki mennyi sajtópert veszített el, ebben is megemlítve a Pesti Srácok kimagasló teljesítményét. Majd a médiapiacról vitatkoztak, ahol természetesen újra érvek és ellenérvek ütköztek. Fürjes azt mondta, hogy sajtószabadság van, hiszen lehet rádiókat, tévéket, lapokat alapítani, és ehhez mindenki szabadon hozzáférhet, ráadásul az egyik legnézettebb televízió és a piacvezető honlapok többsége is kormánykritikus, míg Baranyi azzal vágott vissza, hogy közpénzből tartják fenn a „szennymédiákat” is, a közmédiába pedig egyáltalán nem hívnak ellenzéki politikusokat - foglalta össze a műsorban elhangzó vitát a telex.hu.

A teljes beszélgetést itt megtekintheti.

Baranyi Krisztina máris Facebook-bejegyzéssel jelentkezett:

Ennek a rövid részletnek a bejátszását kértem az ATV-től (a Partizán egy korábbi adásából) a ma esti Egyenes Beszédben, mert érvként kívántam használni a Fürjes Balázzsal folytatott vita során Pesti srácok-os "újságírók" értékelik a tényt, hogy polgármester lettem. Az ATV nem engedte ugyan adásba, de bejátszottam egy tabletről. Döntse el mindenki maga, hogy újságírók-e ezek a derék emberek - írta a polgármester.
Majd véleménye szerint "A vita jó és hasznos, Fürjes Balázs pedig végig korrekt partner volt."

Fürjes Balázs még indulás előtt posztolt a Facebookra: "Kalandra fel! Lassan indulok az ATV-be vitázni egyet a szólásszabadságról Baranyi Krisztinával! Ha jól értem, miután tegnap mindketten egyhangúan elfogadtuk a vita lebonyolításának rendjét, ma délután polgármester asszony változtatni kívánt rajta. (Parlamentben voltam, most értesültem.) A televízió meg a tegnapi világos egyhangúság után ezt nem tartotta célszerűnek. Biztos lesz még furfang és meglepetés… Egy biztos: én most sem fogom szerkeszteni az adást."

Fotó: ATV képernyőfelvétel