Új megbízatást kapott a kormánytól a korábbi emberi erőforrások minisztere - vette észre az Index. A lap Csák János kulturális és innoviációs miniszter posztjára lett figyelmes, aki Facebook-oldalán bejelentette:

A mai napon Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrnak adhattam át a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnöki kinevezését, így a továbbiakban Dr. Horváth-Lugossy Gábor főigazgató úr munkáját segítheti az Intézet élén. Munkájához sok erőt, kitartást és jó egészséget kívánok!

Magyarságkutató Intézetet miniszterként maga Kásler Miklós hozta létre 2019-ben. A szervezet a küldetését a honlapján a következőképpen határozza meg:

a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket összehozza, értékelje és magas tudományos színvonalon véleményezze, a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

Kásler Miklós 2021 januárjában, a koronavírus-járvány második és harmadik hullámának fordulóján lepte meg azzal a közvéleményt, hogy új nagy vágyra ébredt:

összerakni Mátyás királyt.

Bár a bejelentés akkor - különösen a körülmények közepette - tragikomikusan és kissé groteszken hatott a történettudománynak valóban régi álma pontosan külön koporsókba szedni királyainkat, akiknek maradványaival mostohán bánt az utókor. Az archeogenetika fejlődésének hála azonban erre valóban esély nyílt - emlékeztetett akkor a Válasz Online.