A recessziót mindenképpen el kell kerülni, és az inflációt le kell szorítani

- mondta Nagy Márton az InfoRádió Aréna műsorában. A jövőt tekintve azzal számol, hogy az eurózóna 75-80 százalékban recesszió lehet. Németország és Olaszország szinte biztosan, ez hazánkat is érinteni fogja, "leül" hazánk is.  A gáz és az áram ára - ha sokkal magasabban is, de - stabilizálódott - mondta. „Ez talán már középtávú érték, ehhez tud már igazodni a piac” – említette, de gyorsan hozzátette, ne felejtsük, az árakat a háború és a szankciós csomagok is mozgatják. Az EU kilencedik, atomenergiával kapcsolatos tervezett csomagjával kapcsolatban a véleménye: „megint tüdőn lövi magát Európa”. Hangsúlyozta, ha nincs atom, akkor a gáz ára újra felfelé indul. 

A tervezett ársapkával szemben Nagy Márton megjegyezte,

„Az ársapka zsákutca, ellátásbeli problémákat okoz”.

„A gáz oldalról én nem látok problémát, az áramban pedig alacsonyabb az import aránya, az áramtól sem félek. Magyarország energiaellátása biztosított, az a kérdés, hogy a vállalkozói szektor fel van-e készülve ezekre az árakra” – fejtette ki.

Nagy Márton a harmadik negyedéves növekedést 4 százalék körülinek prognosztizálta, az évest pedig 4,5 százalékra. Jövőre 1 százalékos növekedés várható. Ennek fő oka, hogy a vállalatok nem tudják áthárítani a magasabb energiaárakat, kamatokat, bérköltségeket, emiatt vissza kell venni a termelést, és a lakosságnál is lesz fogyasztásbeli visszaesés. „A recessziót el kell kerülni Magyarországon, az egész kormány ezen dolgozik” – jelentette ki.

„Nemcsak védekezni kell, hanem támadni is: elérni, hogy a beruházási ráta 25 százalék felett maradjon. Ehhez biztosítani kell a forrásokat a gazdaság motorjához – ezért nyomjuk a piaci beruházásokat, az energiaigényes szektorainkat pedig védjük.”

A lakossági árstopok pedig egyelőre maradnak. Jövőjüket az infláció határozza meg, ami év végére a 25 százalékot is el fogja érni. Ennek kordában tartásában segítségként értékeli az árstopok szerepét, amelyek hamarosan újabb elemekkel bővülnek - erről a napokban dönt a kormány.  Kiemelte,

olyan termékekről lehet szó, amelyek drágulása 40 százalék felett van, és itthon is előállíthatók.

„Ne legyen recesszió, csökkenjen az infláció, és egyensúlyban maradjon a folyó fizetési mérleg” – ezeket a célokat tűzte maga elé Nagy Márton. Majd hozzátette, hogy a 2023-as költségvetést decemberben felül kell vizsgálni. A kormány semmilyen bértárgyalásba nem akar belefolyni, most mindenkinekegyedi döntést kell ebben hoznia.

A miniszter a diákhitelek kamatának 4,9 százalékon való stoppolását terjesztette elő januártól.  

A Magyar Postát ért kritikákat megérti, de meg kell érteni, a cég jelentős veszteséget termel, emiatt kényszerültek a bezárásokra. De hozzátette, csakis alacsony ügyfélszámú postákat érint a döntés, ráadásul egy részük csakis téli időszakra értendő, tavasszal újra ki fognak nyitni. 

Balczó Barnát, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatójáról elmondta:  „Tehetséges menedzser, sokat várok tőle, hogy ezeket az átmeneteket végigvigye”.

MTI/Bruzák Noémi