A télre készülve folyamatosan vásárolunk generátorokat, hőlégfúvókat. Melegedőpontokat állítunk fel, védjük a létfontosságú infrastrukturális létesítményeket. Mindent megteszünk azért, hogy a nehéz körülmények közepette is biztosítsuk a főváros életét

- emelte ki a kijevi polgármester.

Oroszország népirtást követ el, részben azzal, hogy szisztematikusan rombolja az ukrán energiaszektort. Céljuk az energiaellátás összeomlásának előidézése. A közművek, az energetikai mérnökök összehangoltan dolgoznak és azonnal kijavítják a hálózatokban keletkezett károkat, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakosok a létfontosságú szolgáltatásokat megkapják

- tette hozzá Vitaij Klicsko Telegram bejegyzésében - az MTI híradása szerint.

Kijev első embere egy televíziós interjúban ugyanakkor arra hívta fel a lakosság figyelmét, készüljenek fel a legrosszabbra, a főváros esetleges kiürítésére. Amennyiben az orosz támadások következtében teljes mértékben megszűnik az áram- és vízszolgáltatás, a kijevi lakosok a városon kívül, barátoknál, rokonoknál húzhatnák meg magukat érvelése szerint. Kijev teljes kiürítése mintegy 3 millió ember evakuálását jelentené, ráadásul télvíz idején, amikor Ukrajnában már kemény fagyok jellemzőek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap arra figyelmeztetett, további támadások érhetik az ország energetikai infrastruktúráját, mivel az oroszok elsősorban erre koncentrálják erőiket.

Az országban jelenleg több mint 4,5 millió fogyasztó van áram nélkül. Mihailo Podoljak elnöki tanácsadó Twitter-bejegyzésében ugyanakkor azt írta, Ukrajna állja a sarat azt infrastruktúrát ért támadásokkal szemben. Mindebben a légvédelmi rendszer nyújthat segítséget a fogyasztás optimalizálása mellett - írja a Reuters.