A Szirbik Miklós Egyesület elnöke kifejtette: a Kossuth szobornál Institóris Ildikó, a gimnázium egyik diákja elszavalta a Nemzeti Dalt, a tömeg pedig vele egyszerre kiáltotta: ,,Rabok tovább nem leszünk!" A forradalom csúcspontjaként a tömeg ledöntötte a szovjet emlékművet a mai Csanád vezér téren.

A város vezetését a Nemzeti Bizottság vette át. Makó rendőrkapitánya, Fazekas Lajos fogadta a tüntetőket és megegyeztek, hogy a rendőrök és a nemzetőrök vigyáznak a nyugalomra. Végül öt szovjet tank érkezett a városba november 9-én, a Nemzeti Bizottságot felszámolták, a vezetőjét Szegedre vitték a karhatalmisták. A rendőrkapitány pedig a felkelés eltiprása után börtönbüntetést kapott.

Az ötágú csillagot tartó oszlopos emlékművet 1951-ben emelték. A ledöntését követően újraépítették, majd a rendszerváltás után a makói múzeumba került.

A pufajkások keresték, a malomban bújt el

Gáspárovics János 2020-ban kapott Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést a makói 1956-os eseményeken való részvételéért.

1938-ban született, első munkahelye a makói tótmalom volt. 1956-ban a malom fiataljaival együtt részt vett a forradalmi megmozdulásokban, ott volt a Kossuth szobor előtti tüntetésen és a szovjet emlékmű ledöntésénél. A tüntetők leverték a vörös csillagokat, összetörték a pártbizottságok tábláit és kiengedték a bíróság fogdájában lévő letartóztatottakat. Az ellenük kirendelt fegyveres erők erőszakkal szétverték a tüntetést, ahol Gáspárovics János itt is az első sorokban állt és visszaemlékezése szerint ekkor dördült el a sortűz.

Az október 31-én megalakult Makói Forradalmi Ifjúsági Szövetség tagja lett. A makóiak élelmiszert gyűjtöttek a harcoló budapestieknek, az utolsó szállítmányt 16 fő, közöttük Gáspárovics János kísérte a fővárosba.

A makóiak november 9-én tudtak csak hazajönni a harcok miatt és Gáspárovicsot már keresték a pufajkások. Ő két hétig a malomban bújkált és senki sem árulta el. Katonai szolálatát követően (1958-60) Makón helyezkedett el.

Gáspárovics Jánost az állami kitüntetés kapcsán Makón is köszöntötték. 

Kiemelt fotó: Makói Hírek c. önkormányzati lap 2015. 10.22. száma.

Fotó: Farkas Éva Erzsébet oldala.