A beszélgetéshez partnerség, közös téma, közös érdeklődés kell, remény, hogy megértjük egymást, de legalább tiszteletben tartjuk egymás személyét és álláspontját. Ha erre nincs reális esély, akkor nem kell beszélgetni. Hacsak nem veszekedni akarunk. Én veszekedtem eleget. Nem akarok többet

- értekezett általánosságban Gyurcsány Ferenc múlt heti bejegyzésében arról, hogy kell-e az általa vezetett párt politikusainak interjúadáshoz rendelkezésre állni. A bejegyzését illusztráló képre pedig azt a mondatot véste rá, hogy "csak egy valami előtt fogunk meghajolni: elveink előtt".

A független sajtó interjúfelkéréseit akkor ezek szerint meghajolásként értelmeznék?

A Media1 cikkében összeállítást közölt a Demokratikus Koalíció és Telex viharossá alakuló viszonyáról. A történet azzal veszi kezdetét, amikor a párt beperelte a hírportált, mert az szerinte megalapozatlan állításokat tett róla még a kampány alatt az ellenzék közös köztársaságielnök-jelöltjének kiválasztásáról írt cikkében.

A pert a Telex jogerősen megnyerte.

Ennek ellenére a viszony nem normalizálódott a párt és a portál között. A lap egyik újságírója a DK Árnyékkormányinfó-ra keresztelt sajtótájékoztatóján meg is kérdezte az éppen nyilatkozó párttisztségviselőktől, hogy

miben más a DK árnyékkormánya az Orbán-kormányhoz képest, ha a párt politikusai rendre nem válaszolnak a független média megkereséseire, akárcsak a kormány szereplői?

A Demokratikus Koalíciónak kellett egy hét gondolkodási idő, mire részletes választ adott a portálnak. Abban visszautasították az orbáni párhuzamot, majd kifejtették, hogy a meghirdetett "Árnyékkormányinfókon" feltétel nélkül állnak a DK politikusai a megjelentek rendelkezésére. A Telex korábban is részt vehetett volna rajtuk, és akkor kaptak volna választ.

Erre a polémiára reagált múlt héten Facebook-bejegyzésében a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, aki a fent idézett mondat mellett kifejtette azt is, hogy

a sajtónak van véleménye rólunk. Nekünk meg róluk. Így kerek a világ. A sajtó azt ír rólunk és úgy, amit a törvényes keretek és az etikai normák között tud, akar. Az ő dolga.

Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció mint párt nevében kissé megengedőbben reagáltak a Telex újbóli megkeresésére. Leírták, hogy Dobrev Klára elérhető az újságírók számára, számos felkérést fogad el a közel jövőben is. Majd elismerték, hogy az elfogadhatónál többször nem válaszoltak a Telex megkeresésére, de az ok e mögött nem az orbanizálódásban keresendő. Nem a szándék hiánya, hanem az erőforrás elégtelensége miatt nem válaszolhattak - magyarázták. Majd ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek ezen változtatni.

A kiemelt kép forrása: MTI / Kovács Anikó