Szlovákia

Nem lesz könnyebb a meleg párok élete, a parlament elutasította a partneri együttélésről szóló törvénytervezetet

A velünk határos Szlovákiában a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártja, korábbi kormányerő tűzte zászlójára a másság kérdését, még megalakulásakor credoként vállalva olyan témaköröket, mint az egyéni szabadságjogokat, a drogtörvényeket és az azonos neműek házassága. A liberális párt benyújtott a szlovák törvénykezésbe egy a partneri együttélésről szóló törvényt, amely jogokat biztosítana azoknak a pároknak, akik nem kötöttek vagy nem köthetnek házasságot. A jogszabály kínálta lehetőségekkel élhetnek majd a heteroszexuális és a homoszexuális párok is. 

Magyarországon ilyen törvény már 2009 óta létezik, de csak a meleg párokra vonatkozik: ez a "bejegyzett élettársi kapcsolat" lehetőségét kínálja számukra.

A Sas Úgy véli, hogy a partneri együttélésről szóló jogszabály segítség lesz a homoszexuális pároknak akiknek eddig semmilyen lehetőségük nem volt kapcsolatuk hivatalossá tételére. 

Ezt kaszálta el szerdán a Szlovák Országgyűlés, az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek a többsége is elutasította. Csupán 50 szavazatot kapott az előterjesztés és mindössze csak két szavazaton múlott, hogy eljusson egy újratárgyalási fázisba az ügy. A döntést sem a SaS, sem a meleg szervezeteket tömörítő Inakosť, nem fogadják vereségként, újra beterjesztik a törvényt, sőt mi több az utóbbi a SaS politikai képviseletével sem elégedett, azt ígérik, hogy saját tervezetet készítenek a szlovák parlamentnek. Az Inakosť, szerint a Sas tervezet több problémát sem old meg. Szerintük “a regisztrált viszonyt csak közjegyzői dokumentum bizonyítaná, nem világos, hogy az egyes állami intézmények hogyan értesülnének erről, mivel lehetne bizonyítani a partneri viszonyt” - magyarázta a Rádio Expres egyik vitaműsorában a szervezet ügyvezetője. Nem tartják megfelelőnek a kötelességeket sem egy ilyen partneri viszonyban. Nem kezeli azoknak a pároknak a helyzetét sem, akik ma közösen nevelnek gyereket” - sorolta kifogásaikat Martin Macko az Inakosť ügyvezetője - tette közzé a hírt magyar nyelven a parameter.sk

A Vár utcai lövöldözés a demokrácia elleni támadás volt
Jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a parlament biztonsági tanácsának szerdai rendkívüli ülése után. A testületet a szélsőségekkel szembeni védekezést és a megelőző intézkedések megerősítését célzó tervek kidolgozásával kapcsolatban hívták össze. Mint ismeretes október 12-én két fiatalt meggyilkoltak a pozsonyi Vár utcában egy bárnál, ahol közismerten az LMBTQ-közösség tagjai találkoznak. A történtek előtt és után az elkövető aktív volt a közösségi hálón. A rendőrség múlt hét csütörtökén reggel holtan találta meg.

A gyűlölet megölte a szerelmet" - Zuzana Čaputová az Európai Parlamentben emlékezett meg a pozsonyi gyilkosság áldozatairól. A szlovák államfő beszédében megemlékezett a pozsonyi Vár utcai gyilkosság két áldozatáról, Matúš Horváthról és Juraj Vankuličról. Ez nem csak az LMBTQ+ közösség fiataljai elleni támadás volt, hanem egész Szlovákia ellen - mondta az államelnök asszony az EP-ben. 

Románia 

Erdély nagy kézműveseinek állít eméket az a maszol.ro által készített videó, amelynek szerzői ellátogattak Székelyföld legeldugottabb szegletébe a csángókhoz. Bartos Béla és Bartos Enikő bőrművesek által készített csángós bundák eljutottak már Magyarországra, Németországba, Svájcba, Kanadába és Ausztráliába is. Műhelyükben 110 éves örökség és 17 országot megjárt, madárlátta bunda is fellelhető - írják az ajánlóban. A rövid videó ízelítő a hagyományőrzésből, kitartásról, hitről egyaránt.

Kikötővárost csinálna Bukarestből a román kormány - ezzel a Kárpátok Géniuszának, Nicolae Ceausecu nyomdokaiba lépve. Az egykori diktátornak is az volt az álma, hogy a szomszédos ország fővárosa Konstantinápolyhoz hasonlóan felkerüljön a világ nagy kikötővárosainak térképére. Igen ám, csak ehhez két folyót is hajózhatóvá kellene tenni, ami igaz, ezen már a kommunizmus idején elkezdtek dolgozni - írja a maszol.ro. A Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium közbeszerzési eljárást hirdetett meg a Bukarest-Duna-csatorna létrehozását célzó beruházás megvalósíthatósági tanulmányának aktualizálására. A tárca már tavaly is nekifutott a dolognak, azonban akkor nem akadt egyetlen jelentkező sem. Idén két cég jelezte részvételi szándékát a közbeszerzésen. A Bukarest-Duna-csatorna megnevezés becsapós, mivel tulajdonképpen a Dâmbovița és az Argeș folyók hajózhatóvá tételéről van szó. Előbbin 14 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni két zsilip segítségével, utóbbin 53 méteres szintkülönbséget négy zsilippel. az sem elhanyagolható tényező, hogy Bukaresttől a Fekete tengerig 400 kilóméter távolság van. Bár a kommunizmusban elkezdett csatorna és annak mellékszálai már megépültek, úgy 91 km szélességben kötik össze a Dunát a Fekete tengerrel. Ide kellene becsatornázni Bukarestet a fent említett folyók által. A csatorna befejezésének ötlete egyszer már felmerült, 2014-ben. Akkor 1,5 milliárd euróra becsülték a beruházás folytatásának költségeit, ami mára simán megduplázódhat.

Ukrajna 

Kitüntették a 128-as kárpátaljai dandár katonáit

A kárpátaljai dandár kiemelkedő teljesítményt nyújt az orosz-ukrán háborúban. Nemrég felszabadította a Herszon megyében található Cservone községet is. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke köszönetet mondott a kárpátaljai légió katonáinak a háborúban nyújtott szolgálatukért. Állami kitüntetésben részesültek - írja távírati stílusban a kárpátalja.ma

Vissza fog szállni a turulmadár a munkácsi várra

A Turul-szobor ledöntése a Baloga-klán bosszúja a munkácsi magyarság ellen - véli Pákh Imre, az ismert magyar származású amerikai műgyűjtő, üzletember, akinek köszönhetően 2008 áprilisában a kárpátaljai magyar közösség nagy álma valósult meg, turul kerülhetett a munkácsi vár egyik ormára. Az MTVA kárpátaljai tudósítójának nagy interjúját a karpatalja.net oldalon olvashatják el teljes egészében IDE kattintva. Ha pedig a szobor eltávolításának részleteire kíváncsiak, ajánlom figyelmükbe Pomichal Krisztián kárpátaljai újságíró kollégánk a kepmas magazinban írt beszámolóját.  

részlet

Az eltávolítás körülményei egészen megdöbbentők, és kiválóan szemléltetik az ukrán városvezetés cinizmusát. Október 12-én a munkácsi vármúzeum igazgatója levélben fordult a városi tanácshoz, amelyben kezdeményezte a szobor eltávolítását. A döntés már másnap megszületett. A műemlékvédelmi bizottság állásfoglalása nélkül, Andrij Baloga polgármester támogatása mellett egyszerűen átnyomták a közgyűlésen. Sajtóértesülések szerint Baloga össze sem hívta a grémiumot. A hivatalos tájékoztatás szerint azt légiriadó miatt zárt körben, egy óvóhelyen tartották meg, de úgy tudni, egyszerűen megszerezték a szükséges számú ukrán képviselő aláírását, majd október 13-án kiadták a határozatot. 

Szerbia 

Mindenki a maga oldalára húz - avagy mit követel Oroszország, Ukrajna, az EU és az USA Szerbiától?

Ukrajna hálás Szerbiának a sok támogatásért, de abban a helyzetben, amikor gyerekeket ölnek meg, az ukrán polgároknak nehéz megérteni azt, hogy egy ország nem tudja eldönteni, melyik oldalra álljon

 - fogalmazott Volodymyr Tolkach, Ukrajna szerbiai nagykövete a Szerbiai RTV műsorában. A magyar szó összesítést készített a fent említett államok szerbiai diplomatáinak nyilatkozataiból. Az újságíró idézett továbbá Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövetétől, Alekszandr Bocan-Harcsenko belgrádi orosz nagykövettől, illetve Manuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetőjétől is. 

A diplomaták kiemelték Szerbia jelentőségét, illetve arra buzdítottak, hogy Szerbia a nemzetközi fórumokon egyértelműen foglaljon állást Ukrajnával kapcsolatban.

Ha Önöknek is van értesülése olyan eseményről, amelyre széles körben tarthatnak érdeklődést, ne habozzon megírni nekünk a ugyelet@frisshirek.hu e-mail címre.