El Greco egy különleges, magyar vonatkozású remekművével gazdagodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. A Gonzaga Szent Alajos képmása című festményt kedden mutatták be a sajtó képviselőinek - írta meg az MTI.

Az alkotás a MOL-Új Európa Alapítványnak köszönhetően hosszú letétre került a múzeumba, és a nagyközönség október 28-tól, az El Greco műveiből nyíló nagyszabású kiállításon láthatja majd több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában - mondta el Baán László, az intézmény főigazgatója.

A Gonzaga Szent Alajost (1568-1591) ábrázoló mellkép az első portrék közé tartozik, amelyeket El Greco Spanyolországba érkezését követően festett. A festmény a 20. században több magánkollekcióban is megfordult, köztük a századforduló Magyarországának talán legjelentősebb magángyűjteményével rendelkező Nemes Marcellében is, aki sok más remekművel együtt az 1910-es évek elején vételre ajánlotta a magyar államnak és a főváros vezetésének - mesélte el a kép történetét Baán László.

A remekművet a Christie's aukciósház ez év júniusi árverésén 3,6 millió dollárért vásárolta meg a MOL-Új Európa Alapítvány.

Az alkotás több mint száz év elteltével került vissza Magyarországra és talált végleges otthonra - jelentette ki a főigazgató. Az új szerzeménnyel együtt már összesen hat saját kezű El Greco-alkotás csodálható meg a múzeum spanyol gyűjteményében. Spanyolországon kívül Európában ezzel már a Szépművészeti Múzeum rendelkezik a legtöbb saját kezű El Greco-festménnyel.

Miklósa Erika operaénekes, a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke  örömét fejezte ki, hogy ennyi év után a vásárlást követően a kép méltó helyére kerülhetett Európa egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményében.

Az a tény, hogy ez a remekmű hosszú vándorlás és viszontagság után Budapestre került és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében kapott helyet, nemcsak a budapesti intézmény számára kivételes esemény, hanem a nemzetközi múzeumi élet számára is az

- hangsúlyozta az eseményen Leticia Ruiz Gómez, a Szépművészeti Múzeumban október végén nyíló El Greco-kiállítás kurátora, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének igazgatója. A kiállítás október 28-án nyílik, amely csaknem hetven művet vonultat fel, köztük közel félszáz saját kezű alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

A kiemelt kép forrása: MTI / Balogh Zoltán