Kiket érint a bejelentés, amely most felbolygatta ennek a népszerű energiaforrásnak az életét Magyarországon?

Mindenekelőtt szeretnék mindenkit megnyugtatni, pánikra nincs ok! Bár minket is hidegzuhanyként ért a bejelentés, az első néhány perc sokkhatás után tudtuk, hogy mi a dolgunk. Az Innovatív Napelem Kft. országszerte számos kivitelezést végzett, és ennek a nagy múltú cégnek a tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy mindenre van megoldás. A 2022. október 13-án elhangzottak szerint is lehet segítséget nyújtani az érintetteknek.

Azok, akik eddig csak hezitáltak, gondolkodtak, és a végső döntést még nem hozták meg, azok számára ez a bejelentés egy nagy felkiáltójel. Ugyanakkor addig, amíg a Magyar Közlönyben nem jelenik meg a kormány konkrét döntése, addig

a helyzet nem változott: tehát nemcsak visszatáplálásra van lehetőség, hanem a szaldó elszámolás terén sincs változás!

Arra hívjuk fel a figyelmét a napelem-rendszerben gondolkodóknak, hogy igyekezzenek a döntéssel, minél előbb jusson be csatlakozási igényüknek a bejelentése az áramszolgáltatókhoz! A Kormányinfón elhangzott bejelentés ugyanis csak azok számára jelent veszélyt, akik még nem adták be igényüket a szolgáltatóhoz.

Legfontosabb tanácsunk: azonnal, MOST indítsák el a napelemes igénylésüket, mert jelenleg minden beadott igénybejelentés elindított folyamatnak minősül!

Mit jelent az, hogy esetleg nem lesz visszatáplálásra lehetőség?

A napelem-rendszer jelenleg úgy működik, hogy a Nap által megtermelt energiának egy részét a háztartások felhasználják, a „maradékot” pedig az áramszolgáltatónak betáplálják, visszatáplálják a rendszerbe. Így tehát nem vész el az energia. A Kormányinfón elhangzott információk alapján az állam most azt tervezi (hangsúlyozom, ez még nem hivatalos információ!), hogy az áramszolgáltatóhoz való visszatáplálásra nem ad lehetőséget. Indoka szerint a szolgáltatók hálózata nem bírja azt a terhelést, amelyet az utóbbi időben megnövekedett számú napelem-rendszerek rájuk zúdítanak.

Most még a kedvezőbb, szaldó elszámolás van érvényben. A Kormányinfón elhangzottak addig nem hivatalos információk, amíg a Magyar Közlönyben meg nem jelennek. Eddig ez nem történt meg, tehát most még ki lehet használni az időt és a lehetőséget.

Ezek szerint azok, akiknél a folyamat már elindult, nem kell, hogy aggódjanak?

Ha az áramszolgáltatónál bent van az igényük a csatlakozásra, és ott azt nem utasítják vissza valamilyen oknál fogva, akkor nincs miért aggódniuk.

Említette, hogy a cégük kidolgozott már egy „vészforgatókönyvet”. Mi van benne?

Az első pont benne az, hogy megértessük az ügyfelekkel a legfontosabbat: cselekedjenek azonnal, és amint biztosat tudunk, azaz a Magyar Közlöny konkrétan fogalmaz, azonnal keressenek meg bennünket, hogy a már kidolgozott megoldásaink közül segítsünk kiválasztani a lehető legmegfelelőbbet. Ne feledjük, hogy jelenleg jelentősen, akár 20 százalékkal is növelheti az ingatlanunk értékét, hogy szaldós elszámolású napelemes rendszerrel működik. Az ezzel az értéknövelő energetikai rendszerrel korszerűsített ingatlanok ugyanis nagyon keresettek.

Ennek megteremtésére még jelenleg van esély, nincs most idő a hezitálásra. A napelemnél továbbra sincs jobb energiaforrás!