A Diákok a Tanárokért Mozgalom pénteken 16:30-ra a Hősök terére hirdetett tüntetést Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól címmel, ahova diákokat, tanárokat, szülőket és minden felelős állampolgárt várnak. Mottójuk: A hatalom nem csak a Pedagógusokat, de több csoportot sértett már meg az elmúlt években: azokat az embereket, akik nem féltek kimutatni nemtetszésüket. Mutassuk meg mit gondolunk a fenyegető levelekről és a mögéjük bújó nagyokról! Kiállunk magunkért, egymásért, a jövőért, mert nem félünk!

A tüntetők a Hősök teréről 17 óra után az Andrássy úton és a József Attila úton át a Belügyminisztériumhoz vonulnak. A tervezett program szerint itt mindenki megmutathatja a kiállított karton Pintér bábuknak, hogy

„mit gondol a jelenlegi oktatási rendszerről, a kirúgott tanárok helyzetéről, a folyamatos megfélemlítésekről, ami most már nem csak a tanárokat érinti, hanem a diákokat is”.

A Belügyminisztérium előtt a diákok felolvasták a levelet, amelyet ők írtak cserébe Pintér Sándornak, aki utasította a Klebelsberg Központ vezetőit a tanárok elbocsájtására. 

Mélységes sajnálattal értesültek arról, hogy Pintér a közelmúltban részt vett több kiváló tanár elbocsájtásában és szégyenteljesen megfenyegettek más tanárokat. Miután tanárhiány sújtja az országot, ez a tüntetők szerint jogilag és erkölcsileg kritikán aluli. Pintér ezzel rossz példát mutat a diákságnak és a társadalomnak.

„Mi járunk iskolába, de ezt a körülmények megnehezítik, mert a tanárokat fenyegetik vagy kirúgják. Ha ezek után mégis tovább folytatja ezt az elfogadhatatlan, erkölcstelen és diktatórikus magatartást, a saját állását kockáztatja. Így még az önbe fektetett igencsak csekély bizalmunk is el fog veszni, mivel nem biztosít számunkra megfelelő színvonalú oktatást.”

Aláírás: közoktatásban tanuló diákok.

Megalakult az Egyesült Diákfront

– jelentették be a szervezők a színpadon. Az ország különböző városainak diákokból álló tiltakozó csoportjait fogja majd össze.

Az Eötvös József Gimnázium végzős diákja szeretné azt hinni, hogy bizonyos dolgok még ebben az országban sem történhetnek meg, de gyakran csalódnia kell. Hangsúlyozta, büszke rá, hogy a tanárai bátorságot is tanítottak nekik a kiállásukkal, azzal, hogy

„megmutatják, hogy lehet ebben az országban erkölcsös embernek maradni”.

Miután többször zúgott a szlogen: „Nem hagyjuk” 4 pontban ismertették követeléseiket a tüntetők.

  • Azonnal megoldást a tanárhiányra, azonnali béremelést!
  • Tanítható mennyiségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákba, egy iskolában se omoljon le a plafon, legyen elég kréta és megfelelő minőségű menza!
  • Figyelmet az oktatásra, tényleges nemzeti konzultációt, a diákok, a tanárok, a szakszervezetek és a szakértők bevonásával!


A Belügyminisztérium előtt sokszor felcsendült az "Elkúrtad" szlogen, amelyet ugye 2006-ban Gyurcsánytól ismerünk, ám most a fiatalok Orbánnak címezve hangoztatják. 
Mindezek után elégették a minisztérium előtt a tanároknak küldött tankerületi figyelmeztetéseket
Egy hordó áll a Belügyminisztériumnál lévő színpad előtt. A szervezők bejelentették: sok tanár kapott fenyegető (figyelmeztető) levelet a tankerületektől azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.

Gyújtsuk fel!

– kiabálta a tömeg.

Az előre kikészített hordóban tüzet gyújtottak, majd beledobták jelképesen a papírokat. Ezzel jelezték, hogy szerintük a tanároknak küldött levelek ennyit érnek - tudósított a tüntetésről a telex.hu.

Budapest, 2022. október 14. Résztvevők a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó - El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű demonstrációján Budapesten, a Hősök terén 2022. október 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd