2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Budapest: -7o - -7o
Az ország 19 megyéjében

Intenzívebb lesz az idei influenzaszezon a gyermekorvosok szerint

frisshirek.hu, 2022. október 13. - 11:00
Intenzívebb lesz az idei influenzaszezon a gyermekorvosok szerint
Az elmúlt években a korlátozások, a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány enyhébb volt, de idén az várható, hogy intenzívebben fog visszatérni – tudatta a Házi Gyermekorvosok Egyesülete csütörtökön az MTI-vel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mint írták, az influenzaszezon kezdete itthon általában október végére, november elejére tehető, de

már most érezhetően többen jelentkeznek a háziorvosoknál, különböző vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel.

Jelezték, hogy bizonyos tanulmányok szerint a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké, akár tíz napon túl is fertőzhetnek, sőt

a kisgyermekek már több nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust.

Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik

  • a magas láz,
  • a hidegrázás,
  • a köhögés,
  • a torokfájás,
  • az izomfájdalom,
  • a fejfájás,
  • a fáradékonyság.

A légúti tünetek mellett néha gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás.

A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap

– tették hozzá.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek), a várandós nők és a 65 év felettiek körében okozhat súlyos szövődményeket,

a gyerekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelések mintegy 80 százalékáért.

Hangsúlyozták: az orvosok szerint

a betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás, és mivel a vírus megjelenése október végén, november elején várható, a védettség kialakulásához szükséges oltóanyagot legalább két héttel korábban, tehát október közepén javasolt beadatni a gyermekek számára.

Hozzátették, hogy

a gyerekek számára tavaly óta Magyarországon is elérhető a tű nélküli, szuszpenziós orrspray influenza elleni vakcina, amelynek beadása semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Illusztrációs fotó: Pixabay