Őrsi Gergely kerületi polgármestertől azt szerettem volna megtudni, hogy egy sokak által tétnélkülinek aposztrofált választásba miért "állt bele" ennyire, sőt, mindkét térfélen politikai nagyágyúkat vetettek be a kampány során. Illetve a Helyi Választási Bizottság ki mondta, hogy a polgármester jogsértően kampányolt azzal, hogy névre szóló, elsőbbségivel postára adott levelekben kampányolt az ellenzék jelöltje mellett, polgármesteri minőségében. Illetve szerettük volna megtudni, mit gondol, miért tudtak óriási fölénnyel nyerni, és, hogy ebben benne volt, az is, hogy a Fény utcai piacra vitték Kordáékkal a Repteret? Kíváncsi voltam, hol számít Nagy Eszter munkájára, mely bizottságokba hívja meg?

Örsi Gergely válasza a Frisshirek.hu-nak:

"Ha jól értem, a Fidesz jelöltje azt támadta, hogy polgármesterként kampányoltam a kerületben kiírt választáson. A korábbi képviselő halála miatt a Fillér utca - Lövőház utca - Kis Rókus utca környékén kiírt választáson a kampányban szabadidőmben vettem részt. Itt élek én is a II. kerületben, a budaiakkal személyesen, e-mailben, telefonon, levélben is szoktam kommunikálni. Találkozni szoktunk vásárlás közben, amikor kávét iszom, amikor játszótérre megyek a gyerekeimmel. A kampányban valóban írtam levelet a választópolgároknak. Ezeket sajnos személyesen nem tudtam átadni mindannyiuknak, ezért a Magyar Posta segítségét vettem igénybe, a szolgáltatást én fizettem ki, ők kézbesítették a küldeményeket. Ez a hatályos jogszabályoknak teljes mértékben megfelelő tevékenység, a képviselőjelöltek és a jelölőszervezetek címenként 3 forint egységáron, „névjegyzéki adatszolgáltatás“ jogcímen a Nemzeti Választási Irodától juthatnak hozzá a választói névjegyzékhez.  

A levélben is és a beszélgetések során is vállaltam a nevemet és a foglalkozásomat, ellentétben az impresszum nélküli szórólapok gyáva gyártóival és terjesztőivel, vagy éppen a plakátszaggatókkal. 

A nagyarányú választási sikerben véleményem szerint fontos szerepe volt annak, hogy az itt élők látják, milyen munkát végzünk, hogy foglalkozunk az apró problémákkal és a nagyobb nehézségekkel, illetve igyekszünk mindig elérhetőek lenni. 

Meggyőződésem, hogy a választók az eddigi teljesítmény és elvégzett munka alapján szavaztak, és ők is bíznak Nagy Eszterben, aki folytatni tudja a körzet ügyeinek képviseletét."

- mondta lapunknak a kerület első embere. 

Alább pedig Nagy Eszterrel folytatott beszélgetésünk, akit ma iktattak képviselőként a második kerületben.

Miért és hogyan lett Ön a közös ellenzék jelöltje? Miért éppen Önre esett a választás? 

Nagy Eszter: Július elején elhunyt Tompa János önkormányzati képviselő, aki a DK képviselője volt. Ezért a kerületi koalíciós megállapodás alapján a DK adhatta a jelöltet az időközi választáson, melyet a haláleset miatt kellett kiírni. Így lettem a DK tagjaként a helyi pártszövetséget alkotó öt párt közös jelöltje. 

A kerületi DK szervezetben az egyik legaktívabb tag voltam  - így, nem volt kétséges, hogy mit válaszolok a felkérésre.

Tavasz óta részt vettem külsős bizottsági tagként a Területfejlesztési, Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság munkájában is. A kerületi közéletbe is bekapcsolódtam a 'Mi újság a II. kerületben?' - podcast sorozat készítésével tavaly május óta. Ennek keretében a helyi aktuális eseményekkel kapcsolatban beszélgettem civil szervezetek képviselőivel, szakértőkkel és önkormányzati politikusokkal. Ezt a sorozatot a kampány alatt már abba kellett hagynom és most önkormányzati képviselőként már nem fogom tudni folytatni.

Mióta aktív politikusa a DK-nak? Tölt be a párton belül funkciót, tisztséget? Mi az Ön politikai krédója? Kampányolt a határontúli magyarok szavazati joga ellen is... ha erről is mesélne…

Nagy Eszter: Érdekes kérdés, hogy mit jelent aktív politikusnak lenni. Én nem tartottam magam aktív politikusnak egészen a jelöltségig, de szerintem valamilyen szinten mindannyian, akik kinyilvánítjuk a véleményünket politizálunk. A DK-ba 2019-ben léptem be az Európai Parlamenti választások után, és a kerületi elnökségi tagságot leszámítva nincs semmilyen tisztségem a párton belül.

Nagyon szimpatikus volt az EP választáson az 'Európai Egyesült Államok' kampányszlogen, és már régóta gondolkodtam azon, hogy egy ellenzéki politikai párthoz csatlakoznom kellene, ha segíteni szeretném a politikai változást Magyarországon. 2010. óta rengeteg tüntetésen vettem részt, civil szervezetben is aktív voltam, de:

a választásokon politikai pártok indulnak, és ott dől el az ország sorsa.

A határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban van egy történetem. 2000-ben Kanadában voltam külszolgálaton, a nagykövetségen dolgoztam sajtó-, kulturális attasé és konzul beosztásban. Orbán Viktor első miniszterelnöksége alatt járt ott hivatalos látogatáson, melynek a szervezésében és a lebonyolításában én is részt vettem. Montreálba is elmentünk a delegációval, ahol a helyi magyar közösséggel is volt egy szervezett találkozó. Ott a helyi magyarok kérdezték Orbánt, hogy mikor szavazhatnak már a magyarországi választásokon, és én döbbenettel hallgattam, hogy:

a Miniszterelnök már akkor megígérte nekik, hogy ezt be fogja vezetni.

Akkor még ezt teljes képtelenségnek tartottam, hiszen sok kivándorolt magyart ismertem meg Kanadában, és láttam, hogy hézagosan követik csak a magyar belpolitikát. Kanadában pl. az a szabály, hogy a kanadai állampolgárok közül csak az szavazhat, aki legalább az év felét Kanadában tölti. 

Nem érzem korrektnek, hogy jelenleg olyan emberek gyakorolnak komoly befolyást a magyar politikai berendezkedésre, akik utána nem viselik ennek a következményeit.

Nyilván nem lehet már ezt a szavazati jogot teljesen elvenni tőlük, de tisztességesebb lenne, ha pl. csak egy szószólót választhatnának meg, aki beülhetne a Parlamentbe, és képviselné az ő érdekeiket.

2011-ben aláírt egy tiltakozást Gyurcsány Ferenc elleni eljárás beszüntetése érdekében. Már akkor kapcsolatot ápolt a Gyurcsány házaspárral? Vagy mi volt a személyes indíttatása?

Nagy Eszter: Nem ismertem őket személyesen, annak ellenére, hogy Dobrev Klárával évfolyamtársak voltunk a Közgázon, de kb. 800-an jártunk akkoriban egy évfolyamra, és más szakirányokon végeztünk. Én a karaktergyilkosságokat nagyon elítélem. Senki sem tévedhetetlen, de szörnyű, hogy ma Magyarországon közpénzen folytatott propaganda hadjáratokkal próbálnak tönkretenni embereket. Ez egyrészt elfedi a valós problémákat - nyilván részben ez is a célja -, másrészt lehetetlenné teszi az értelmes párbeszédet. Ez a gyűlöletkeltés és a bűnbakkeresés szakítja szét a társadalmat. Sorolhatnám a Soros vagy az EU elleni propaganda hadjáratokat is. A kampányban is tapasztaltam, hogy ez mennyire megmérgezi az emberek egy részének a gondolkodását. 

 Az UEF Hungary elnöke... Mesélne erről? Napi teendői, célkitűzései, saját motivációi?

Nagy Eszter: 12 évet (1997-2009) dolgoztam a Külügyminisztériumban egy olyan időszakban, amikor konszenzus volt Magyarországon abban, hogy az euro-atlanti integráció az elsődleges külpolitikai célkitűzésünk. Fantasztikus élmény volt az EU-csatlakozásunk, és utána az Unión belüli együttműködés megkezdése. 2005-ben mentem külszolgálatra Észtországba elsőbeosztottként, ahol új EU-tagállamokként kezdtük meg az együttműködést. Miután eljöttem a minisztériumból hiányzott a nemzetköziség, az európai kapcsolatok, így nagyon örültem, amikor 2016-ban megkerestek, hogy tudnám-e segíteni az Európai Föderalisták Uniója Egyesület munkáját. Több idegen nyelvet beszélek, így nem okozott gondot bekapcsolódni a UEF tevékenységébe. Két alapvető irányban szeretnénk aktivitást kifejteni: 

  • egyrészt Magyarországon fontos lenne az európai értékek képviselete, az Unióval kapcsolatos ismeretek bővítése, az európai események nyomon követése, 
  • másrészt fontosnak tartom azt is, hogy az európai partnereink felé is megjelenítsük, hogy Magyarországon sokan vannak, akik támogatják az Európai Uniót, és nem igaz az az orbáni állítás, hogy a magyarok mind mögötte állnak. A napi teendők kapcsán, fontos megjegyezni, hogy az egyesületnél én 'csak' önkéntesként dolgozom, így nem tudok feltétlenül minden nap ezzel foglalkozni. De pl. legutóbb szeptember 30-án a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan részt vettem a tudomány szabadságáról "Freedom of Science" címmel az Andrássy Egyetemmel együttműködésben szervezett panelbeszélgetés szervezésében és lebonyolításában. Szerveztünk online beszélgetéseket az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia kapcsán is, valamint a Szigeten is jelen voltunk, ahol szintén volt egy rendezvényünk a Cseh EU-elnökség prioritásairól a magyarországi cseh nagykövet és Daniel Freund EP képviselő részvételével. 

 Miként tudja kamatoztatni tudását, kapcsolatait újdonsült második kerületi képviselőként? Lesz olyan bizottság amibe hívták vagy be fog ülni? Hogyan lesz és miben a kerületiek "hasznára"? 

Nagy Eszter:  Október 13-án fogom letenni a képviselői esküt a rendkívüli testületi ülésen, és természetesen lesznek bizottságok ahová be fogok ülni az alapján, hogy az elődöm mely bizottságok munkájában vett részt. Erről viszont most még nem tudok pontos információt adni, mert lehet, hogy lesz egy kis átrendeződés a bizottsági tagságokban. Pár hét múlva már többet fogok tudni erről nyilatkozni. Mindenképpen fogom tudni kamatoztatni az eddig szerzett tapasztalataimat, ezért is jó szerintem, hogy már több helyen, több országban is dolgoztam ezt megelőzően. Szeretnék majd hozzájárulni a partnerkapcsolatok és az együttműködés erősítéséhez az önkormányzaton belül, akár más önkormányzatokkal és az európai színtéren is. A kampány alatt nagyon sok kerületi lakossal beszéltem, és néhányan már jeleztek konkrét megoldandó problémákat is, melyekkel mindenképp szeretnék majd foglalkozni. A körzetemben a Fény utcai piac helyzete és fejlesztése is fontos feladat, csakúgy mint a parkolási problémák megoldása.  A jelenlegi nehéz helyzetben szükség van új megoldások keresésére is, de a legfontosabb az, hogy a lakosok érezzék azt, hogy az önkormányzat mellettük áll és értük dolgozik.