2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Publicus: a fideszesek harmadának is fáj az infláció

frisshirek.hu, 2022. október 12. - 06:19
Publicus: a fideszesek harmadának is fáj az infláció
Befolyásolja a valóság és a gazdasági helyzet észlelését az, hogy valaki kormánypárti vagy ellenzéki. Ez látható egyértelműen a Publicus Intézet felmérésében.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Publicus Intézet reprezentatív felmérésben kérdezte meg a lakosságot, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szimpátia szerint miként viseli meg az érkező gazdasági válság - írta meg a Népszava. Hihetetlen, de tény, a felmérések szerint ha valaki kormánypárti, akkor azon kevésbé fog az áremelkedés - legalább is kevésbé vallja azt meg egy kérdezőbiztosnak.

A valóság észlelését ugyanis meghatározza az, hogy ki mellé tennénk az x-et.

Arra a kérdésre, hogy gondot jelentenek-e az emelkedő árak még a fideszesek harmada is azt a választ adta, hogy igen, súlyosat. Több mint a Fidesz-KDNP szavazóinak fele, 57 százalék azonban ugyan érzékeli az inflációt, azzal meg tud birkózni. Ezzel szemben az ellenzéki szavazók több mint a fele, 52 százalékuk szenved súlyosan az árdrágulástól. 47 százaléknyi ellenzéki számára pedig még elfogadható a helyzet. Az utóbbi arány hasonló a bizonytalan szavazók körében.

Ez emelkedő tendenciát mutat az augusztusi felméréshez képest, igaz, - talán nem meglepő módon - az ellenzékiek észlelését jobban befolyásolta a már több mint 20 százalékos infláció.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszterre is rácáfolnak a magyar polgárok. A rezsicsökkentés jelentős korlátozásának bejelentésekor ugyanis a kormánytag azt nyilatkozta, hogy az a magyar háztartások háromnegyedét nem fogja érinteni. Ezzel szemben a válaszadók - mindegy, hogy kormánypárti vagy ellenzéki - 89 százaléka érinti az energiaárak emelkedése, 78 százalék pedig jelentős drágulást is tapasztalt.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com