A Publicus Intézet reprezentatív felmérésben kérdezte meg a lakosságot, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szimpátia szerint miként viseli meg az érkező gazdasági válság - írta meg a Népszava. Hihetetlen, de tény, a felmérések szerint ha valaki kormánypárti, akkor azon kevésbé fog az áremelkedés - legalább is kevésbé vallja azt meg egy kérdezőbiztosnak.

A valóság észlelését ugyanis meghatározza az, hogy ki mellé tennénk az x-et.

Arra a kérdésre, hogy gondot jelentenek-e az emelkedő árak még a fideszesek harmada is azt a választ adta, hogy igen, súlyosat. Több mint a Fidesz-KDNP szavazóinak fele, 57 százalék azonban ugyan érzékeli az inflációt, azzal meg tud birkózni. Ezzel szemben az ellenzéki szavazók több mint a fele, 52 százalékuk szenved súlyosan az árdrágulástól. 47 százaléknyi ellenzéki számára pedig még elfogadható a helyzet. Az utóbbi arány hasonló a bizonytalan szavazók körében.

Ez emelkedő tendenciát mutat az augusztusi felméréshez képest, igaz, - talán nem meglepő módon - az ellenzékiek észlelését jobban befolyásolta a már több mint 20 százalékos infláció.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszterre is rácáfolnak a magyar polgárok. A rezsicsökkentés jelentős korlátozásának bejelentésekor ugyanis a kormánytag azt nyilatkozta, hogy az a magyar háztartások háromnegyedét nem fogja érinteni. Ezzel szemben a válaszadók - mindegy, hogy kormánypárti vagy ellenzéki - 89 százaléka érinti az energiaárak emelkedése, 78 százalék pedig jelentős drágulást is tapasztalt.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com