Míg korábban etanolgyártóként ismerték, most már biofinomító gyárként definiálja magát a Dunaföldváron működő vállalat. A cég profilja ezentúl az alternatív fehérjékre koncentrálódik, így újszerű élelmiszerek előállítását helyezi előtérbe - írta az MTI.

Még ebben az évben működésbe hoznak két növényifehérje-feldolgozó gyártósort. Ezek alkalmasak lesznek 60 ezer tonna árpafehérje és 20 ezer tonna takarmányukorica-fehérje-koncentrátum előállítására. Ezzel a fejlesztéssel a hasonló területtel foglalkozó cégek között a világ tíz legnagyobb vállalata közé fognak tartozni.

Egyre nagyobb a kereslet és az igény a növényifehérje-koncentrátumokból előállított élelmiszerekre - állítja a Pannonia Bio Zrt. A gyár arra törekszik, hogy minél több terméket készítsenek elő olyan gabonákból, melyek takarmányminőségűek. Ilyen termékek lesznek a különböző pékáruk, nassolnivalók, reggeliző gabonapelyhek, de akár tejet és húst helyettesítő céllal is.

A 10 éve működő dunaföldvári céget Európa legnagyobb biofinomítójaként tartják számon. Árbevételük növekedésére számolnak ezzel a fejlesztéssel, ezért a dolgozói létszámuk is folyamatosan nő: jelenleg 400 embernek adnak munkát, és egy 2 évvel ezelőtti tanulmány alapján mintegy hatezer munkahely létrehozását célozzák meg.

Fotó: Pannonia Bio Zrt. Facebook oldala