2023.06.07., szerda - Róbert
Budapest: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Fehérjekoncentrátum gyártó üzemet indít a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt.

frisshirek.hu, 2022. október 11. - 18:42
Fehérjekoncentrátum gyártó üzemet indít a dunaföldvári Pannonia  Bio Zrt.
A dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. százmillió euróból indít árpa- és kukoricafejlesztő koncentrátumot előállító berendezéseket. Ezzel a cég világ élvonalába kerülhet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Míg korábban etanolgyártóként ismerték, most már biofinomító gyárként definiálja magát a Dunaföldváron működő vállalat. A cég profilja ezentúl az alternatív fehérjékre koncentrálódik, így újszerű élelmiszerek előállítását helyezi előtérbe - írta az MTI.

Még ebben az évben működésbe hoznak két növényifehérje-feldolgozó gyártósort. Ezek alkalmasak lesznek 60 ezer tonna árpafehérje és 20 ezer tonna takarmányukorica-fehérje-koncentrátum előállítására. Ezzel a fejlesztéssel a hasonló területtel foglalkozó cégek között a világ tíz legnagyobb vállalata közé fognak tartozni.

Egyre nagyobb a kereslet és az igény a növényifehérje-koncentrátumokból előállított élelmiszerekre - állítja a Pannonia Bio Zrt. A gyár arra törekszik, hogy minél több terméket készítsenek elő olyan gabonákból, melyek takarmányminőségűek. Ilyen termékek lesznek a különböző pékáruk, nassolnivalók, reggeliző gabonapelyhek, de akár tejet és húst helyettesítő céllal is.

A 10 éve működő dunaföldvári céget Európa legnagyobb biofinomítójaként tartják számon. Árbevételük növekedésére számolnak ezzel a fejlesztéssel, ezért a dolgozói létszámuk is folyamatosan nő: jelenleg 400 embernek adnak munkát, és egy 2 évvel ezelőtti tanulmány alapján mintegy hatezer munkahely létrehozását célozzák meg.

Fotó: Pannonia Bio Zrt. Facebook oldala