Az európai munkavállalók példátlanul súlyos megélhetési válsággal néznek szembe. Az inflációt nem a bérek okozzák, a dolgozók a megélhetési válság elsődleges áldozatai, és különösképpen érintettek a rosszul fizetett, kiszolgáltatott helyzetű emberek - kezdődik az a nyílt levél, amellyel a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Orbán Viktor miniszterelnököt szólították meg.

Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban kimondták, hogy a felelősség a munkáltatoké és a kormányé. Rajtuk múlik, hogy megtesznek-e tőlük telhetően mindent a megélhetési válság megelőzéséért. A dolgozók és a szakszervezetek egész Európában egy hat pontos terv elfogadását sürgetik, amely meglátásuk szerint alkalmas volna a krízis leküzdésére és a munkavállalokért működő gazdaság létrehozására.

A két érdekvédő szervezet jó irányba tett, de bátortalan lépésnek értékelte azt, ahogy múlt héten az EU energiaügyi miniszterek intézkedéseket javasoltak. Hiányolják azonban továbbra is az európai szintű szociális programokat, így a tagállamok a válság közepette magukra maradnak. A költségvetési kihívásokkal küzdő tagállamok pénzügyi támogatására is szükség van a szervezetek szerint, amely elősegítené a válságkezelést.

A szorgalmazott hat pont a következő:
  1. Béremeléseket, amelyek elérik a megélhetési költségek növekedésének mértékét, és a termelésből igazságos részesedést jelentenek a munkavállalók számára! A kollektív tárgyalásokat elő kell segíteni, mivel a kollektív egyeztetés a leghatékonyabb eszköze az igazságos bérezés és a fenntartható gazdaság kialakításának.
  2. Támogatást azoknak az embereknek, akik küzdenek a számláik, lakbérük kifizetésével és azzal, hogy ételt tegyenek az asztalra! Az élelemhez és a meleg otthonhoz való jog alapjog, amelyet meg kell védeni. A szegénységben élőktől nem várható el, hogy megfizethetetlen számlákat fizessenek. Ne lehessen senkinek az otthonában lekapcsolni az energiaszolgáltatást!
  3. Ársapkákat, különösen az energiaszámlák költségeire, valamint az energia- és más vállalatok túlzott nyereségére kivetett szigorú adókat! A válsággal kapcsolatos spekulációk elkerülése érdekében egyéb intézkedések, például az osztalékfizetések visszaszorítása és az élelmiszerárakkal kapcsolatos spekuláció megakadályozása szükséges.
  4. Nemzeti és európai válságellenes intézkedéseket a jövedelmek és a munkahelyek védelmére az ipari és a szolgáltatási szektorokban, valamint a közszférában! Ehhez az állások és a jövedelmek védelmére, valamint szociális intézkedések meghozatalára is szükség van.
  5. Az EU energiapiacának működését át kell alakítani! Ismerjük el, hogy az energia közjó. A válság kiváltó okai például a zöld energiába történő befektetések hiánya és a privatizáció. Fektessünk a valós okok kezelésébe!
  6. Legyen helyük a szakszervezeteknek a válságkezelésben, a különböző intézkedéseket tervezzük és hajtsuk végre a szociális párbeszéden keresztül! Ez a bevált módszer a válság sikeres kezelésére.

A két levelet író szervezet tisztában van a helyzet komolyságával, és annak komolyan vételére buzdítja a törvényhozókat is. A rezsiköltségek ugyanis már a válság előtt is sokaknak okozott gondot - írják -, már idén júliusig is nőttek az energiaárak, amely csak tovább folytatódik. Ezt a problémát tetézi az élelmiszer árak drámai drágulása is. Ez a tendencia munkások sokaságát taszíthatja szegénységbe.

A minimálbérek reálértéke Európában átlagosan 4,8%-kal csökkent. Ez az évszázad legsúlyosabb visszaesése, amely már a legalapvetőbb szükségletek kielégítését is gyötrelmessé teszi milliók számára

- szögezi le a sokkoló adatokat a két szakszervezet. A bérek mellett rossz adatokat produkálnak értelemszerűen a nyugdíjak reálértéke is. Az Eurostat adatait idézve azt állítják, hogy már 2019-ben a nyugdíjasok 10 %-a nem tudta kellően felfűteni otthonát.

A Kormány és az EU nem várhatja ölbe tett kézzel a válság végét. A tétlenség vagy a rossz válasz, például a kamatemelés, a fizetések befagyasztása vagy a sikertelen megszorítási politikához való visszatérés ára katasztrofális lesz

- zárta Orbán Viktornak címzett levelét a két szervezet.

A kiemelt kép illusztráció, amely 2019-ben készült, forrása: a Magyar Szakszervezeti Szövetség Facebook-oldala