Teljes erőnkkel védeni fogjuk a földünket, minden rendelkezésre álló eszközzel – mondta Putyin, felszólítva Kijevet, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

A kijevi vezetés ezzel szemben azt ígéri, minden Oroszország által elfoglalt területet felszabadítanak. Moszkva döntése az ukrán régiók annektálásáról lerombolta a tárgyalások újrakezdésének lehetőségét - állítja az ukrán vezetés.

Az MTI is megerősítette a hírt, a közleményből kiderül: megállapodást a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és herszoni régió nevében az Oroszországi Föderáció jogalanyává válásáról Gyenyisz Pusilin, Leonyind Paszecsnyik, Jevgenyij Balickij és Vlagyimir Szaldo Moszkva-barát vezető írta alá.

A Kreml György termét megtöltő politikusok és közéleti szereplők tapssal, és "Oroszország, Oroszország!" ovációval köszöntötték az aktust.

Putyin beszédében felidézte az orosz hősök emlékét a 18. századtól a II. világháborúig bezárólag. Ezt követően ismételten gyarmati politika alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot. Washington szemére hányta egyúttal a nukleáris fegyverek bevetését Japán ellen a II. világháború végén.

A négy ukrajnai régió gyors elcsatolása azt jelenti, hogy a háború frontvonalai a mai naptól moszkvai jogértelmezés szerint Oroszország területén húzódnak.

Mint ismeretes, Putyin korábban kijelentette, ha szükséges, kész Oroszország földjét nukleáris fegyverek bevetésével is megvédeni. Egyes nyugati politikusok blöfffnek nyilvánították az orosz elnök akkori szavait, melyet Putyin kategorikusan cáfolt. Washington közölte, figyelmeztették Moszkvát, katasztrofális következményekkel járna, amennyiben nukleáris fegyvereket vetnének be Ukrajnában.

Oroszország nem törekszik a Szovjetunió újjáélesztésére – mondta Putyin. Ugyanakkor az a kijelentés, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel megvédik az új területeket, az a konfliktus eszkalációjának irányába mutat.

Putyin ostorozta az imperialista Nyugatot, kijelentve, hogy félnek Oroszországtól. Megígérte, hogy megvédik a szülőföldet és annak értékeit, majd hosszan sorolta sérelmeit, melyeket felró a Nyugatnak. Az Egyesült Államok és szövetségesei hibrid háborút folytatnak Oroszország ellen – mondta Putyin. Az imperialista Nyugat nem tartotta be Moszkvának tett ígéreteit, nincs morális joga a demokráciáról szónokolni – tette hozzá az orosz elnök.