Az igazgatócsere éppen akkor következett be, amikor az állami erdészetekre váratlan extra feladatként szakadt rá a lakossági tűzifaellátás megszervezése. Az energiaárak emelkedése miatt a kormány nemrég a tűzifa-felhasználás fokozása mellett döntött, és bejelentette, hogy a fűtési szezon beköszönte előtt mindenki hatósági áron juthat hozzá 10 köbméter tűzifához.

Augusztus óta hírzárlat van a több mint egy évtizede posztján lévő vezérigazgató leváltása körül.

Az elmúlt hetekben a 24.hu többször kereste a társaság vezetőit, a felügyelő bizottság elnökét, Bajdik Pétert, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkárát, az fb tagját, Papcsák Ferenc volt fideszes országgyűlési képviselőt, majd a cég sajtósát is, de válaszok helyett az Agrárminisztériumhoz irányították őket. A felfüggesztett Szalacsi Árpád sem nyilatkozik az ügyben, ő is az agrártárcához írányitott az újságírókat.  Szalacsi egyébként a Fidesz 2010-es hatalomra jutását követően került az erdőgazdaság élére, 2012 óta a Debreceni Egyetemen Agrár- és Gazdaságtudományok Centrumának címzetes egyetemi docense. Tavaly a Közszolgálatáért érdemjel arany fokozatát is megkapta Pintér Sándor belügyminisztertől.


Felvilágosítással az Agrárminisztériumtól sem szolgált. Levelükre nem válaszoltak.

A lap több egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a leváltás hátterében a Nyírkáta külterületén, Gólyaszálláson található ökotanya értékesítése áll. Ez a közel 4000 négyzetméteres épületegyüttes és a hozzá tartozó birtok 2020-ban a Veres János érdekeltségébe tartozó Nyír Panzió Kft.-től került az erdőgazdasághoz. A Gyurcsány-kormány egykori pénzügyminisztere a 24.hu-nak azt mondta, az ökotanya egy régi iskolaépület felújításával és kibővítésével létrejött, erdészházként is használható ingatlanegyüttes, az ára a cég értékbecslése alapján körülbelül 70 millió forint. 2022 elején az a döntés született, hogy a tanya értékesítésére pályázatot írnak ki. Az új tulajdonos egy jól menő nyírbátori családi vállalkozás lett. A lap telefonon elérte a terményforgalmazással foglalkozó nyírségi Kurucz és Társa Kft. egyik vezetőjét, ő azonban a beszélgetés végén letiltotta a nyilatkozat közzétételét.

Ez a cég, illetve a mögötte álló tulajdonosi kör nem azonos a hajdú-bihari Kurucz-csoportéval, amelynek sertésfeldolgozással foglalkozó cégei a nyár közepén jelentettek csődöt, ami az ágazat irányítói között is komoly visszatetszést váltott ki -írja a lap.

A Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. július közepén egyszerre vált fizetésképtelenné, jóllehet a csoport az elmúlt években milliárdos állami támogatást kapott, sőt az egyik támogatott húsüzemet 2019 novemberében maga Nagy István agrárminiszter adta át ünnepélyes keretek között. A csőd időben nagyjából egybe esett az ökotanya új tulajdonosának földhivatali bejegyzésével.
A váratlan leváltás miatt olyan pletykák kezdtek terjedni, hogy a minisztériumban összekeverhették a két Kurucz családot, azt gyaníthatták, hogy a Nyírerdő vezetője az ingatlan eladásával hozzájárult a csődöt jelentő sertéskereskedő család vagyonkimentéséhez. Ezt az információt azonban nem sikerült megerősíttetni.

Fotó-forrás:

A címlapkép a Nyírerdő Facebook-oldaláról. A helyi önkormányzatok napja alkalmából a Belügyminisztériumban rendeztek ünnepséget, ahol Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár - Pintér Sándor belügyminiszter nevében, augusztus 20-a alkalmából - a tűzifaprogram eredményes megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Köz Szolgálatáért érdemjel arany fokozatát adományozta dr. Szalacsi Árpádnak, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatójának. ( fotó: MTI)