"Tisztelem azokat, akik azt mondják, hogy nem adnak ki vízumot orosz állampolgároknak, de nem az én dolgom, hogy erről beszéljek. Mi nem hoztunk ilyen döntést. Miért kellett volna így hoznunk?"

- mondta Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökség kérdésére még pénteken, amit a 24.hu szúrt ki. 

"Van egy világos módszertan, hogyan adnak ki vízumot olyan országból érkező turistáknak, amellyel nem kötöttek vízumkönnyítési megállapodást. Ez egy olyan eljárás, amely bonyolultabb és egy kicsit persze lassabb is ahhoz képest, mintha megvan a vízumkönnyítés. Ha nincs is vízumkönnyítési egyezményed, az nem jelenti azt,hogy nem adsz ki vízumot" - mondta.

Szijjártó hozzátette, 

"A vízumpolitika schengeni politika, ezért schengeni tagállamként megvan az eljárás, hogyan kell ezt megtenni. Nem született döntés arról, hogy leállítsuk a schengeni vízumok kiadását orosz állampolgárok számára" - mondta a magyar külügyminiszter.

A tagállamok előzőleg megállapodtak abban, hogy a mostani helyzetben értelmetlen a kétoldalú megbeszélés, a külügyminiszter szerint a békéhez tárgyalásokra van szükség - írta meg a frisshirek.hu, miután Szijjártó Péter találkozott Lavrov orosz külügyminiszterrel. 

Illusztráció: orosz kapcsolattartó központ