Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban talán még nem váltunk immunissá a háborús események híre miatt. Csak nem szoktunk még hozzá a borzalmakhoz annyira, hogy soha ne kapjuk fel a fejünket. Arra azonban biztos felkapnánk a fejünket, ha egy háborús történés véletlenül átérne a magyar határon. Így kaptam fel én is a fejem arra az MTI-s hírre, hogy szovjet robbanótestek kerültek elő Maglód közelében. Hamar kapcsolatban azonban, hogy ez nem a mai háborúval kapcsolatos hír.

A Magyar Honvédség tűzszerész és hadihajós ezrede pénteken a Facebook-oldalán, amit az MTI szemlézett, arról számolt be, hogy szovjet robbanótestekre és lőszerekre bukkantak Maglód külterületén, egészen pontosan RPG-40-es kézigránátok és nyolcvankilónyi gyalogsági lőszer. Bejelentés hatására kezdtek el kutatni a tűzszerészek a környéken, amikor rátaláltak a veszélyes holmira, amelyet eredeti faládában, gyári csomagolásban rejtett a föld.

A lelet jó állapota annak is köszönhető, hogy a tároló egységeket közel nyolc évtizede szurokkal kenték ki légmentesítés céljából
- írta meg a tűzszerészet oldalán.
Az eszközök feltehetően a második világháború során Budapest védelmének céljából kiépített Attila-vonal első, Alsógödtől-Dunaharasztiig húzódó vonala környékén lezajlott összecsapásokból maradhattak vissza - feltételezi a honvédség -, amelyeket el is szállítottak a helyszínről.
A kiemelt kép forrása: Magyar Honvédség tűzszerész és hadihajós ezrede Facebook-oldala