A lakott területtől mindössze pár száz méterre szivárog a korábbi Budapesti Vegyiművek (BVM) pincéjében száz tonnányi rákkeltő vegyi anyag. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint az illetékes kormányhivatal hét éve tud a szennyezett pincéről, azonban a veszélyes telephely felszámolása még mindig várat magára, ugyanis a terület tulajdonosának nincs pénze a beavatkozásra. És jogilag sem kötelezhető rá. Így 2015 óta áll egy helyben terület megtisztítása.

A ferencvárosi polgármester és a Greenpeace munkatársa szerdán mutatta be a veszélyes anyagot tartalmazó pincét. Simon Gergely szerint a pincében feltárt rovairtószer azért veszélyes a lakott terület közelében, mert soha nem bomlik le, viszont az emberi szervezetben felhalmozódik. Ennek pedig súlyos rákkeltő hatása van. A kétezres években ezért tiltotta be világszinten a vegyületet az ENSZ Stockholmi Egyezménye.

A rovarirtószer azóta esővízzel keverdve a talajvízbe is beszivárgott.

Baranyi Krisztina szerint a veszélyes anyagok felszámolásához szükséges szabályozás megalkotásához és a kártalanításhoz négy minisztériumnak is van jogköre, valójában senki sem lépett az ügyben. Ezért a IX. kerület polgármestere nem a minisztériumokhoz, hanem a katasztrófavédelemhez fordul, hogy szállítsák el a veszélyes anyagokat.

Hét éve tart a semmittevés

A pince felszámolása hét éve akadt meg. A telephely tulajdonosának 2015-ben nem volt pénze a bírság kifizetésére. Így a tulajdonos és a kormányhivatal közti levelezgetésen túl nem történt semmi. Hét esztendő alatt csak a pince állapota romlott tovább.

A szúrós, kellemetlen szagú szennyezőanyag esővízzel keveredett és és 30-40 centi vastagságú iszapot képez a pince alján.

Baranyi Krisztina szerint a Környezetvédelmi Hatóság feleslegesen szór ki több száz millió forintot a 2015-ben elinditott kármentesítő eljárás felmérésére, mert azóta a terület állapota sokat romlott. Mivel jelenleg is száz tonnányi, extrém veszélyes vegyi anyag szivároghat a talajba és a levegőbe, a kárfelmérés nem fog pontos eredményeket mutatni – szögezte le a polgármester.

A Greenpeace szerint a jogszabályi háttérrel van gond, amit a kormány, a hatóságok, valamint a parlament is elmulasztott orvosolni. Az Illatos úti szennyezés ügyében a felszámolót kötelezik a hatóságok a probléma megoldására, aki ugyanakkor a jogszabályok szerint nem kényszeríthető kötelezettségének ellátására.

Azaz a hatóságok attól várják a probléma megoldását, aki érdemi jogi következmények nélkül megteheti, hogy nem hajtja végre a rá kirótt hatósági kötelezettségeket, jelen esetben a terület megtisztítását.

Simon Gergely a Frisshírek.hu-nak elmondta: a hatóságoknak kell elérni, hogy bármiylen módon, de szálítsák el a területről a szennyező anyagot, amely legkevesebb 100-200 millió forint körül lesz. 

Hozzátette: a terület rekultivációja akár többmilliárdos összeget is elérhet. 


Baranyi Krisztina, a katasztrófavédelemtől várja, hogy elszállítsák a tiltott vegyszereket. A Környezetvédelmi Hatóságtól és a felügyeletet ellátó Agrárminisztériumtól pedig arra a kérdésre várja a választ, hogyan fordulhat elő, hogy több mint öt éve nem intézkedtek semmit.

A körzet országgyűlési képviselője, Jámbor András írásbeli kérdéssel fordult Palkovics Lászlóhoz az Illatos úti szennyezés ügyében.