A lap információi szerint Orbán Viktor beszédét a háborús helyzet értékelésével kezdte. Elmondta, hogy

Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, ő úgy gondolja, hogy az uniós szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták a konfliktust.

Meglátása szerint elhúzódó háborúra kell számítanunk, arra, hogy a háborús helyzet kitart még jövőre is. Éppen emiatt minden eddiginél fontosabb Magyarország számára

a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme.

A családok ebből még csak az inflációt érzékelik - mondta Orbán Viktor. Elmondta, hogy a választások előtt azt gondolták, számukra tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is. Arra nem számítottak, hogy 2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb hónap alatt megháromszorozódott. Meglátása szerint,

ha megszüntetnék a szankciókat, az árak és az infláció rögtön megfeleződnének.

Szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót. Információi szerint a szankciók felülvizsgálatára csak novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, ezért a miniszterelnök felszólította fel a frakció tagjait, hogy erejükkel azon legyenek, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja.

Nehezményezte, hogy a szankciókat a magyar baloldal támogatja. Tisztában van vele, hogy a brüsszeli bürokraták és a Soros-NGO-k Dobrev Klára árnyékkormányát szeretnék hatalomra juttatni.  

A családokat a rezsicsökkentett ár, tűzifaprogram és barnaszénprogram védi, míg a vállalkozásokat három dologgal fogják segíteni: egy több mint kétszázmilliárdos programmal az energiaintenzív kis- és középvállalkozások segítésére, termelő vállalatokat támogatnak az energiaköltségük részbeni átvállalásával és energiamegtakarítást eredményező beruházások támogatásával, lesz gyármentő programjuk, és a szolgáltató szektor számára lesz új munkahelyvédelmi akcióterv is.

Orbán Viktor szerint a Fidesz–KDNP jövőbeni feladata nem más, minthogy

biztosítsák az energiaellátást, védjék a családokat és a munkahelyeket.

Magyarország energiaellátása biztosítva van, lesz elegendő földgáz, van villamosenergia és van kőolaj is - fejete be beszédét a miniszterelnök.