Nem esik jól az európai tőzsdének Putyin béke világnapjára időzített részleges mozgósítást elrendelő beszéde. Az euró 20 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben, benézett 0,99 alá, és a forint sem reagált jól – írta meg a Portfolio. Kezdetben esett, majd a kereskedési fejlemények az euróval szembeni 400 feletti tartományban rángatták hol fel, hol le az értékét.

Az 1-2 egységnyi kilengések természetesek, legalább is többször volt már rájuk példa, a mai napon azonban azt nagyobb amplitúdóval hullámzott a forint árfolyama az euróval szemben. A dollár pedig tartósan erősebbnek bizonyul ma szintén az EU közös pénzével összemérve.

Az Unió tőzsdéinek ideges szeizmografikus mozgásai mellett az orosz tőzsdére is rossz hatással volt a bejelentés. Az orosz részvények értékei ugyanis a háború kitörése óta nem tapasztalt lendülettel zuhantak, továbbá egekbe repült a gázár is – írta meg szintén a Portfolio.

Idehaza a pártok közül egyedül a Demokratikus Koalíció reagált közleményben az orosz részleges mozgósítás és a donyecki valamint a luhanszki megszállt területekre kiírt népszavazások hírére. A párt álláspontja szerint

„egy tisztességes, európai magyar kormány ebben a helyzetben világossá tenné, hogy nem ismeri el a Putyin által bejelentett álnépszavazásokat és minden esetben kiáll Ukrajna területének csorbíthatatlansága mellett”.

Amennyiben ezt elmulasztja, azzal azt bizonyítja, hogy az orosz agresszor oldalán áll.

A többi párt közül a Magyar Szocialista Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt is megemlékezett a ma esedékes béke világnapjáról, amelynek szomorú fénytörést ad az orosz elnök mára időzített részleges mozgósítást elrendelő beszéde. Világunk háborúságainak bőségét jelzi az, hogy egyébként két béke világnapja szerepel a naptárban. Az egyik a mai, amelyet az ENSZ 1981-ben határozott annak, a másik azonban január 1-e. Az utóbbit 1967-től a katolikus egyház ünnepli, de később az ENSZ is felkarolta azt.

A kép illusztráció, forrása: unsplash.com