Pénzügyi válságtsábot hívott össze Lengyel Róbert Siófok polgármestere. A város vezetője ezt közösségi oldalán osztotta meg a helyiekkel.

A pénzügyi válságstáb az alábbi személyekből tevődik össze: alpolgármesterek, aljegyző, Völgyi Lajos képviselő (BSE frakció), mint a képviselő-testület pénzügyi bizottságának elnöke, a hivatal pénzügyi, valamint beruházási és városüzemeltetési vezetői, a sajtószóvivő.

A polgármester az alábbi javaslatokat terjesztette a résztvevők elé:

Siófok városában az önkormányzati hivatal és intézmények épületeiben, a fűtési időszakban 20, az idősotthonokban, az óvodákban és bölcsődékben 22 C fok lesz az előirányzott hőmérséklet.

A nyári szezonon kívül alacsony látogatószámmal rendelkező Kálmán Imre emlékházat, az egyébként is alig látogatott október 1. és május 31. közötti időszakra bezárják, az épület fűtését alapból temperáló szintre helyezik.

A decemberi városnapra tervezett utcai nagykoncertet lemondják, a testvérvárosi delegációkat nem hívják, ami c.c. 3+2 millió Ft megtakarítást jelent. A már lekötött programok okán a Halfesztivál az eredeti tervnek megfelelően kerül lebonyolításra, ezen kívül pedig tervek szerint egy takarékos, de színvonalas szilveszteri program is lesz városban.

Siófok éven át működő díszkivilágításait október 1. és március 1. közötti időszakban kikapcsolják.

A Fő téren lévő Széchenyi szobor szökőkútját leállítják, mégpedig október 16. és március 31. között.

A karácsonyi díszkivilágítást is korlátozni kell, azzal együtt, hogy teljesen a karácsonyi hangulatról a polgármester nem hajlandó lemondani. Tehát idén nem a teljes adventi időszakban, hanem csak december 16-tól január 2-ig és kizárólag a Fő téren, illetve a Fő utcán a Sió és Széchenyi utcák közötti területen fogják azt biztosítani.

Kértem továbbá az idegenforgalmi adónk 500-ról 550 Ft/fő/éjszakára emelésének, valamint a közterülethasználati díjaink emelésének döntésre való előkészítését. Kezdeményeztem még a parkolási rendünknek és tarifáinknak a felülvizsgálatát is – írja a polgármester.

A helyi építményadó emelését viszont Lengyel Róbert nem támogatja, mondván a helyieknek így is éppen elég terhet kell már elviselniük.

A fent felsorolt takarékoskodásra azért van, szükség, mert a város eddigi 180 milliós éves közvilágítási díja idén már meghaladhatja az 500 millió forintot is.

Lengyel Róbert korábban már elmondta, hogy számítva a drasztikus áremelkedésre már a költségvetés tervezésekor jelentős tartalékot képeztek, de ilyen durva emelkedéssel még ők sem számoltak, ezért is szükséges a fent felsorolt intézkedések meghozatala. Ezekkel az intézkedésekkel pedig közel 100 millió forintit tud a város megspórolni.

Fotó: Facebook/ Lengyel Róbert