A jelenlegi termelési módszereket is érinti és a termeszthető növényekre is hatással van a klímaváltozás. Elég csak visszagondolnunk az idei tavaszra és nyárra, milyen szélsőséges időjárási körülmények váltották egymást. A hosszan tartó aszály vagy a hirtelen lezúduló csapadék mind stresszt jelentenek a növények számára. Az agrárium egyre kevésbé tud meglenni öntözés nélkül, egyre többször mossa el a termést egy vihar, egy hirtelen jött nagy zuhatag. Ez a kialakult természeti adottság nemcsak a növénynek stressz, hanem a gazdáknak is. 

Bozó József, elmondta a Frisshírek.hu-nak, hogy a teljes keleti országrészben a nyári vízhiány miatt a gazdák abszúrd helyzetbe kerültek. Az agrárkamara megyei alelnöke kiemelte, hogy a kukorica szárát silózással hasznosították a mezőgazdaságban. Hozzátette, hogy bár nyáron nagyon várták az esőt, de az sajnos nem jött. 

A Nemzeti Agrárkamara Békés megyei igazgatósága tájékoztatott arról, hogy a jelenleg lehullott eső semmilyen formában nem befolyásolja a termést. Megfogalmazásuk szerint "már késő", ám a talajmunkálatokra jó hatással van. 

"Az őszi vetésűek tenyészidőszakában elmondható a térségünkben, hogy még mindig 150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból. Ez nagy mértékben befolyásolja a termésátlagokat. Sajnos a búza nagysága jóval kisebb, mint az eddigi esztendőkben. Kisebb a kalász, kevesebb szemmel telített növény" – mondta Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke.

Az elnök bízik abban, hogy az őszi vetés jobb eredményeket fog felmutatni termésátlagban. 

Kovács István, battonyai mezőgazdász arról számolt be rovatunknak, hogy a nyári aszály lelkileg különösen megviselte. 

"Ugye a földből élek, ebből biztosítom a családom megélhetését. Már 12 éve foglalkozom dinnyével, kukoricával és napraforgóval. Rettentően elkeserített a nyári időjárás. Nem szeretek panaszkodni, de volt, hogy majdnem sírva fakadtam, mert a most leesett csapadék felének is örültünk volna. Elenyésző termés fejlődött ki, a kukorica két harmadát nem tudtuk bekarítani" – fogalmazott a mezőgazdász. 

Dr. Duray Balázs geográfus megerősítette: az elmúlt 10 év rendkívüli aszályos időszaknak tekinthető. A szakmai vizsgálatok adatai alapján 2050-re megkétszereződhet ez a csapadékhiány, vagy a nem várt hirtelen lezúduló eső, amire mindenképpen fel kell készülni. 

Fotó: illusztráció_pexels.com