Elterjedhetett a pletyka, rágalmak érték a nagykanizsai Kanizsa Dorottya Kórház  dolgozóit, hogy hálapénzt fogadtak el a betegektől. A hálapénz elfogadása és átadása, 2021 január 06-től büntetendő cselekmény. A kórház megtette a jogi lépéseket, amelyet weboldalán, közleményben tudatott.

"A Kanizsai Dorottya Kórház elkötelezett az egészségügyi ellátórendszer napjainkban is zajló átalakítása mellett. Ennek a folyamatnak a részeként – a Nemzeti Védelmi Szolgálattal együttműködve – prioritásként tekintünk a paraszolvencia elleni küzdelemre és üdvözöljük a hálapénz megszüntetésére tett központi intézkedéseket.

Döbbenten értesültünk azokról az álhírekről, amelyek az utóbbi hetekben keltek szárnyra városunkban vezető beosztású orvosainkkal és rajtuk keresztül kórházunkkal összefüggésben.

Határozottan elutasítjuk azokat a rágalmakat, hogy intézményünk munkatársai hálapénzt fogadtak el betegektől. A kórház vezetése és dolgozói elítélik a paraszolvencia elfogadását és azon dolgozunk, hogy minden betegünk a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljön bármilyen anyagi ellentételezés nélkül.

Hangsúlyozzuk: a rágalmakkal és pletykákkal ellentétben intézményünk egyetlen egy dolgozóját sem vonták büntető eljárás alá paraszolvencia elfogadása miatt. Éppen ezért valamennyi, ezzel ellentétes tartalommal megjelenő hírt visszautasítunk, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy az efféle rágalmak terjesztése sérti munkatársaink emberi méltóságát, szakmai munkáját, valamint az orvos-beteg bizalmi kapcsolat megrontásán keresztül alkalmas arra, hogy rombolja intézményünk jó hírét.

Ennek megakadályozása érdekében kórházunk vezetése rágalmazás és becsületsértés miatt büntető eljárás megindítását kezdeményezte ismeretlen tettes ellen.

Nagykanizsa, 2022. szeptember 08.

Dr. Brünner Szilveszter főigazgató főorvos"

A kép forrása: A Kanizsai Dorottya Kórház Facebook-oldala