Különleges, a reformkori Pest-Buda emblematikus helyszíneit felelevenítő fóti díszletvárosban készül a Most vagy soha! című, a márciusi ifjak sorsfordító napját bemutató történelmi kalandfilm több kiemelkedő, többek között a korabeli Helytartótanácsnál, a Landerer-nyomdánál, a dunai hajóhídnál, valamint a Pilvax kávéháznál történő jelenete is - írta meg az MTI arról a sajtóeseményről, amelyet a film készítői a helyszínen tartottak.

Káel Csaba magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a fóti stúdióban a helyszín jelentőségéről beszélt. Fóton ugyanis nagyívű beruházásokba fogtak azért, hogy Budapest és a vidéki helyszínek is egyre jobban bekapcsolódjanak a nemzetközi filmgyártásba. E célból mind több produkciót szeretne hazahozni - mondta el a politikus. Budapest London után Európa második legnagyobb filmgyártó bázisává nőtte ki magát, ezt a piaci pozíciót pedig a fóti filmstúdió teljes rekonstrukciója és új stúdiók építése által lehet megtartani. A most felépült díszletváros iránt már most jelentős az érdeklődés - emelte ki Káel Csaba.

A készülőben lévő filmalkotásról Rákay Philip, a Megafon Központ megmondó embere, a film producere elmondta, várhatóan több mint két óra hosszú filmben a történelmi tények mellett sok fikció is lesz, a produkciót átszövi a kaland, a pátosz és a humor is. A márciusi ifjak karakterei a filmben kellőképpen árnyaltan jelennek meg. A fóti díszletvárosról azt osztotta meg a sajtó képviselőivel, hogy az négy hónapon át készült el. A homlokzati elemek acélszerkezetre épültek, így várhatóan hosszú évtizedekig tartósak maradnak és a jövőben több produkció forgatási helyszínéül szolgálhatnak. A film többi jelenetét Budapesten, Sopronban, Komáromban és Esztergomban vették fel.

Nem egy dokudrámát forgatnak tehát, hanem egy közönségfilmet, amellyel közelebb akarják hozni a reformkori eseményeket és a történelmi személyiségeket. Petőfi Sándort Berettyán Nándor, míg a lánglelkű költő feleségét, Szendrey Júliát Mosolygó Sára formálja meg. Jókai Mórt Koltai-Nagy Balázs; Vasvári Pált Fehér Tibor; Irinyi Józsefet Ertl Zsombor; Bulyovszky Gyulát pedig Molnár Gusztáv alakítja. A filmben szerepet kap többek között Horváth Lajos Ottó, Lukács Sándor, valamint Szerednyey Béla is.

A kép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt