Kapaszkodjon meg: ennyiért lehet Budapesten kengurut vagy krokodilfarkat enni

A Pénzcentrum részletes vizsgálata szerint az egzotikus húsfélék, mint például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil, bár nem számítanak mindennapi élelmiszernek, Magyarországon is elérhetőek, még ha magas áron is.

A grillszezon közeledtével a Pénzcentrum megvizsgálta, milyen áron és minőségben kaphatóak az egzotikus húsfélék Magyarországon. A szakértők szerint az ilyen húsok behozatala és értékesítése jól szabályozott, és a megfelelő harmadik országokra vonatkozó szabályok betartásával forgalmazhatók.

A vizsgálat eredményei szerint a krokodilfarkat kilogrammonként 27 ezer forintért, a bölény burgert 13 ezerért, a kenguru felsált körülbelül 6 ezer forintért lehet megvásárolni. Az emuhús ára 2500 és 6000 forint között mozog kilónként, míg az emuzsírt kilogrammonként 2200 forintért, a muflont pedig 6500 forintért kínálják kilónként. A fagyasztott fűszervajas csigát 52 ezer forintért, a békacombot pedig 6000 forintért lehet beszerezni 800 grammos kiszerelésben.

Taferner Ákos, a Metro marketingvezetője elmondta, hogy csak olyan termékeket forgalmaznak, amelyek rendelkeznek az összes szükséges engedéllyel, amelyek megfelelnek a magyar és az EU-s jogszabályoknak. A minőségbiztosítási kritériumaik ráadásul szigorúbbak, mint a jogszabályok, és a beszállítóknak komoly auditon kell átmenniük. Különösen a kenguruhús esetében, amelyet a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül szereznek be.

Európában az igazán egzotikus húsokra nincs jelentős piaci igény, de Magyarországon bizonyos fejlődés figyelhető meg a hagyományos termékpalettán. Egy budapesti étteremben például a zebra hátszín steak 8990 forint, a muflon steak 7990 forint, a bölény steak 6990 forint, az ausztrál kenguru steak 6990 forint, míg a krokodil steak 14 990 forintba kerül.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint az egzotikus húsok szokatlan mivoltuk és szűk piacuk miatt magas áron kaphatók, de Magyarországon is beszerezhetők, leginkább a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között, vagy a gourmet üzletek karácsonyi kínálatában. A kenguruhús még viszonylag elérhetőbbnek számít, amelyet az Európai Unió országai főként Ausztráliából importálnak.