A két elnök a közlemény szerint pozitívan értékelte a gabonaexport-kezdeményezés végrehajtását. Zelenszkij kiemelte Törökország és személyesen Erdogan vezető szerepét abban, hogy a kezdeményezés elindulhatott és megvalósulhat. Mindez segít leküzdeni a globális élelmiszerválságot. A vezetők megvitatták a megvalósításához szükséges biztonsági kérdéseket és az export mennyiségi növelésének lehetőségeit.

Kijev szerint az oroszok a megszállt ukrajnai területeken csaknem félmillió tonna gabonát tulajdonítottak el. A két államfő egyetértett abban, hogy a lopott áruval folytatott kereskedelem elfogadhatatlan. A megbeszélésen megvitatták a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet is, valamint az Oroszországi Föderáció – ukrán szóhasználat szerinti – nukleáris zsarolását.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz „nukleáris zsarolás” a zaporizzsjai atomerőműben az egyik legnagyobb kockázat, amelyet Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója teremtett. A nemzetközi közösségnek kemény és következetes választ kell adnia bármely, a nukleáris biztonságot fenyegető lépésre, hogy időben megállítsák azt. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Oroszországnak azonnal ki kell vonnia csapatait az atomerőmű területéről.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán elnöki iroda sajtószolgálatára hivatkozva beszámolt arról, hogy a két államfő jelenlétében ukrán-török egyetértési nyilatkozatot írtak alá, melyben Ankara vállalja, hogy részt vesz Ukrajna háború utáni újjáépítésében – írja az MTI.

Recep Tayyip Erdogan kijelentette: Zelenszkij elnökkel és Guterres ENSZ-főtitkárral megvitatták a háború lezárásának lehetőségeit is. (Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is részt vett a tegnapi tárgyalásokon, erről már korábban beszámoltunk.) Tárgyaltak az ukrán-orosz fogolycserék módozatairól, melyeket közvetít majd Vlagyimir Putyin orosz elnök felé – hangzott el a három vezető lvivi tárgyalásait követő közös sajtókonferencián – írja a France24.com.

Fotó: AFP