Közös tüntetést hirdettek meg az ország zöld civil szervezetei a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé szerda estére „Ne vágj ki minden fát” címmel. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a fakitermelést jelentősen egyszerűsítő rendeletet.

A fakitermelés korlátozásainak eltörlése szerintük végzetes hiba a klímaválság kellős közepén. „Az előttünk álló tél túlélése valamennyiünk érdeke, ez a rendelet azonban szükségtelen és értelmetlen, hisz a most kivágott fa ezen a télen még alkalmatlan lesz tüzelőnek. Az évtizedek óta vagy akár száz éve növekvő fák erdeinek kivágása rövidlátó és értelmetlen pusztítás” – írták az esemény Facebook-oldalán.

Este hat órakor a színpad előtt zene szólt, és három, gólyalábon álló, fának öltözött ember táncolt. A telex.hu tudósítói szerint néhány százan lehetnek kint az MTA épülete előtt. Sokan jöttek gyerekkel, kutyával, biciklivel, és még lufifújás is van. A kánikula miatt az emberek inkább a távolabbi fák alatt vagy a színpad mögötti árnyékban ülnek, fekszenek, beszélgetnek. A hangulat inkább egy kis fesztiválhoz hasonlít, mint tüntetéshez. Hat után nem sokkal egy rendőrautó lezárta a tér mögötti körforgalmat, majd nem sokkal később elkezdődött a hivatalos program.

„Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát” - skandálták a résztvevők, amikor a két műsorvezető, Szabó Simon és McMenemy Márk fellépett a színpadra, és előbbi felolvasta az erdő fohászát.

McMenemy Márk arról beszélt: ő hisz abban, hogy visszavonja a fakiteremlésre vonatkozó rendeletet a kormány, ha a civilek elég keményen lépnek fel ellene. A rendezvény elején bejelentették, hogy a civil szervezetek erdőörséget szerveznek a helyszínen. A színpad melletti sátornál bárki jelentkezhet, akit majd riasztanak, ha valahol fakivágásra készülnek.

Nincs az a fűrész és nincs az a balta az eseményen felszólaló NoÁr szerint, ami ennyi embert megállít.

A résztvevők tenyeire pedig piros ikszet rajzolnak, így tiltakozva a fák kivágása ellen.

Egy jó kommunikációs fogás volt Nagy István miniszteri utasítása kedden, amellyel megtiltották a tarvágást a védett területeken. Erről beszélt Rodics Katalin a Greenpeace szakértője első felszólalóként. Az erdők szerinte továbbra is veszélyben vannak, a miniszteri utasítás ugyanis nem írja felül a kormányrendeletet.

Kecskés Tímea a Székesfehérvár környéki településeket összefogó Zöldellő Sárrét! Egyesület képviseletében arról beszélt, hogy szerinte mindenkinek van valamilyen kellemes gyermekkori emléke a természetről, erdőkről. Azt szeretné, hogy a gyerekei is kirándulhassanak még erdőben, és behúzódhassanak a Széchenyi tér fáinak árnyékába. Azt kérte, hogy ősszel mindenki ültessen annyi fát, ahány éves. Ha pedig ez nem megy, legalább egy fát, és azt locsolja rendszeresen.

F Nagy Zsuzsanna a Mentsük meg a Bükköt! képviseletében Miskolcról érkezett, ahol múlt héten már tüntettek a kormányrendelés visszavonásáért. Mint fogalmazott, sokkolta őket a rendelet, amely a Bükk erdeit veszélyezteti. Szükség van tüzifára szerinte, de az eddigi szabályozás mellett is ki lehetne termelni annyit, ami kell. Bírálta a szociális tüzifaprogram elosztási rendszerét is. A Sajó völgyében azt tapasztalják, hogy néhány prominens családnál pakolják le az államilag kiosztott tüzifát, a rászorulóknak pedig maguknak kell megoldaniuk.

Jane Goodall is üzenetet küldött a résztvevőknek. A világhírű etológus beszédét Döbrösi Laura színművész olvasta fel.

Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében. A lelkem veletek van!” - mondta Godall, és arról is beszélt, hogy minden erdő biológiailag sokszínű, ahol a fajok harmóniában élnek. Mivel az élőhelyük elpusztítása miatt a fajok kihalófélben vannak, ez az ökoszisztéma összeomlásához vezet.

Az erdő nem tüzifa – jelentette ki Döbrösi Laura, akinek elege van abból, hogy csak olyan megoldásokat találnak, ami pusztítással jár. Mi értjük, hogy erdők nélkül a jövőnek annyi – fogalmazott a színművész, aki szerint ciki, hogy védett területeken vágnának ki fákat. Ez a rendelet avitt, tiszteletlen, félelmetes és elfogadhatatlan a színművész szerint. Az erő legyen velünk, hogy megtehessünk mindent, hogy visszavonják – zárta beszédét Döbrösi, és azt is mondta, hogy ő jelentkezik az erdőőrségbe.

Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapítója elmondta, Budapest egyik legöregebb fája áll a Széchenyi téren, ezért is szervezték ide a tüntetést.

A kormány tüzifának aprítaná fel gyermekeink jövőjét, véleménye szerint a kormány elárulta szerint a nemzeti zöldvagyont, ezért a résztvevőknek kell megvédenie a fákat a kormánnyal szemben. A fák nem jobboldaliak, nem baloldaliak, nem városiak, nem vidékiek, hanem mindannyiunké Bojár szerint. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem létkérdés – tette hozzá.