A leglátogatottabb alkalmazásboltokból a mobiltelefonokra ingyenesen letölthető applikációban megtalálható minden ünnepi hivatalos esemény, valamint a szórakoztató programok is. Változatos műsorkínálat, családi és gyermekprogramok, valamint könnyűzenei koncertek sora várja az érdeklődőket a fővárosban.

A Szent István-nap applikáción az ünnepségsorozat összes programját és fellépőit, valamint a látogatható helyszíneket és a rendezvénnyel kapcsolatos híreket is elérhetik a felhasználók. A zenés előadások mellett a már ismert Mesterségek Ünnepe, a Divat&Design Fesztivál, a Magyar Ízek Utcája és a Csárdafesztivál, valamint a Food Truck Show színesíti a programot.
A látogatók ellátásáról a meglévő vendéglátóipari egységek mellett több mint százötven kitelepülő kereskedőegység kínálata is gondoskodik, amelyektől a tavaly bevezetett megfizethető, szabott áras termékeket lehet megvásárolni. Ezekre a felhasználók szintén rákereshetnek az alkalmazásban - hangsúlyozza az ügynökség.

Az ingyenes applikáció, melyről közvetlenül vészhívás is indítható, augusztus eleje óta már elérhető a nagyobb alkalmazásboltokban. Aki tavaly már letöltötte, annak csupán frissítenie kell az appot.
Tavaly négy nap alatt 20 rendezvényhelyszínen csaknem kétmillióan voltak kíváncsiak az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjaira.

A hivatalos ünneplés Budapesten, a Kossuth téren Magyarország lobogójának felvonásával és a tisztavatással kezdődik. Budán rendezik meg a mesterségek ünnepét, és ott mutatják be Magyarország tortáját. Bár délután a Szent István-bazilika körüli Szent Jobb-körmeneten részt vesznek a közjogi méltóságok is, az eseményen elsősorban a hívők tisztelegnek Magyarország fővédőszentje előtt.

Az ünnepnapot az esti tűzijáték zárja. Ezen az ünnepen adományozzák a legtöbb állami kitüntetést.

"Tűz és fények játéka" - A 2022. augusztus 20-i tűzijáték kezdete és menete

A "Tűz és fények játéka" műsorát látványos és monumentális drón show, ünnepi fényfestés - az Országház, a Nemzeti Galéria valamint a Gellért-hegy felületén - egészíti ki, mely a Margit hídtól a Szabadság hídig nyújt majd szemkápráztató élményt a közönség számára
Az idei tűzijáték show a tavaly nagy sikert aratott, történetmesélő narratívát emeli magasabb szintre: ezúttal a keresztény Magyarország születésétől máig tartó ezer év sűrített krónikáját jeleníti meg olyan formában, amely a nemzeti értékek emlékének tanulságát és a Szent István-i örökség átadását helyezi a középpontba a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék számára.

Az ünnepi műsor igazi családi élménnyé válik, mely során a szülők megfoghatják gyerekeik kezét és együtt utazhatnak a magyar történelem nagy korszakainak, jelentős pillanatainak tablójával, hangsúlyozva közben azokat a fontos nemzeti értékeket, melyek a mindennapi élethez is támaszt nyújthatnak egy-egy erkölcsi tanítás formájában. A produkció ezúttal is emlékeztet minket arra a csodára, hogy annyi nehézség ellenére is sikerült megmaradnunk és megtartanunk helyünket Európa szívében, ez pedig a magyar nemzet szilárd értékeinek és a Szent István-i keresztény kultúra erős gyökereinek köszönhető.

Ízelítő a programokból:

A "A Csíksomlyói passió című előadás a Nemzeti Színház egyik meghatározó produkciója, éppen ezért a 2017-es budapesti kőszínházi bemutató után minden évben ezzel az előadással kezdjük az évadunkat" - idézték a Nemzeti Színház keddi közleményében Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt, a teátrum vezérigazgatóját, aki emlékeztetett arra is, hogy a 2017-es premiert követően ez az előadás a pesti kőszínházból "zarándokútra kelt", és azóta a magyarság szakrális helyszínein adják elő minden évben.

A rendező felidézte, hogy 2018-ban a csíksomlyói nyeregben, 2019-ben az esztergomi bazilika előtti téren, 2021-ben a debreceni református nagytemplom előtt volt látható az előadás. Ebbe a sorba illeszkedik az idei augusztus 20-i előadás, amely a magyar államalapítás ünnepén lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színházban - írták.
A teátrum közlése szerint a Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, melyben a bibliai történet 18. századi interpretációja, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő.

A Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen változatos programokkal készülnek a szervezők. A Tintaló Társulás előadása mellett, élőzenével kísérve meséket ad elő a Simorág TánCirkusz - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.    

Lesznek "herceg- és hercegnőképző" programok, fellépnek többek között a Tűzmadarak vásári mutatványosai, valamint gólyalábasok, de István és Gizella óriásbábjaival is találkozhat a közönség.
A Varázslatos Mesék birodalmában mesekiállítás, cirkuszi játszóház, tekergőtér és előadások várják a gyerekeket, a régi vásári életbe pedig a Varázs Várban pillanthat be a közönség. A gyerekek játékos honvédségi bemutatókon vehetnek részt, egyebek mellett a lézerlövészetet is kipróbálhatják - áll a közleményben.

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.

A tárca felidézte, hogy a Szent István-napi programsorozat részeként augusztus 20-án 9 órától csaknem egyórás légiparádét láthat a Duna felett a budapesti közönség. Ennek előkészítéseként augusztus 15-én, hétfőn, 13.30 és 15.00 óra között katonai helikopterek és repülőgépek tartanak légtérberepülést Budapesten az augusztus 20-i légiparádé helyszínén. Ebben az időszakban a Duna Parlament és Lánchíd közötti szakaszán megnövekedett hanghatásra, valamint részleges folyamzárra lehet számítani - hívta fel a figyelmet a HM. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát - írta közleményében a minisztérium.

Négy helyszínen, a Retro Tabán, a Road Movie Live, a Szabadrét Fesztivál és az Utcazene Fesztivál színpadain várják könnyűzenei koncertek a közönséget augusztus 18. és 21. között a fővárosban, a Szent István Nap programsorozatának részeként.    

A Retro Tabán színpadán a rockzenei élet legismertebb szereplői adnak koncertet, köztük Deák Bill Gyula, Hevesi Tamás, Török Ádám és a Mini, a Takács Tamás Dirty Blues Band, valamint az EDDA Művek - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Road Movie Live eseményen, a Műegyetem rakparton népszerű hazai zenekarok és előadók idézik meg a számukra legkedvesebb tájakat, utcákat, tereket, városokat. Fellép az Ivan & the Parazol, a Kaukázus, a Bohemian Betyars, a Hiperkarma és a Kelemen Kabátban.

A Szabadrét Fesztiválon az Erzsébet téren, késő estig tartó pikniken elektronikus és az élőzene, valamint 360 fokos fotózás, úgynevezett silent disco, tűzzsonglőrök és festőprogram várja a közönséget.

Külföldi előadók koncerteznek az Utcazene Fesztivál és Foodtruck Show programsorozatában a Szabadság téren, ahol a zenehallgatás mellett utcai mozgóárusok ételeit is megkóstolhatják az érdeklődők.

Az országos programokról is beszámolunk következő összefoglalónkban.

Illusztráció: koronavirus.gov.hu