2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 7o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Robotokkal építenének hatalmas teljesítményű napelemfarmokat

frisshirek.hu, 2022. augusztus 08. - 11:30
Robotokkal építenének hatalmas teljesítményű napelemfarmokat
Az amerikai Terabase Energy nevű cég átszámítva mintegy 17 milliárd forintot kapott, hogy robotokkal építsen napelemfarmokat.

Újfajta módon építene hatalmas teljesítményű napelemfarmokat az amerikai Terabase Energy nevű startup cég. A vállalat automatizált módon, robotkarok segítségével végezné el a munkálatokat, így gyorsítva fel a napelemek telepítését. A megoldás Bill Gatesnek is megtetszett.

A hvg.hu által szemlézett Interesting Engineering beszámolója szerint a Microsoft társalapítója Breakthrough Energy Ventures nevű, az éghajlatváltozással kapcsolatos megoldásokkal foglalkozó kockázatitőke-befektető cég 44 millió dollárt – mostani árfolyamon mintegy 16,9 milliárd forintot – fektetett a Terabase-be. A befektetési alap mögött többek között Bill Gates áll.

A Terabase szerint az automatizált robotkarok a nap 24 órájában, a hét minden napján képesek dolgozni, így folyamatosan szerelik fel a paneleket az azokat tartó vázakra. Ez nemcsak felgyorsítja a telepítési folyamatot, de csökkenti az építési költséget is.

Matt Campbell, a Terabase társalapítója szerint legalább ötven olyan napelemfarmra van szükség a világon, mi egymillió megawatt áramot termel. Ez segíthet ugyanis abban, hogy globális szinten lecsökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Nem ez az első megoldás, amibe Gates befektet: nemrég 20 millió dollárral szállt be az újfajta légkondit fejlesztő cégbe.

Illusztrációs fotó: Pixabay