Újfajta módon építene hatalmas teljesítményű napelemfarmokat az amerikai Terabase Energy nevű startup cég. A vállalat automatizált módon, robotkarok segítségével végezné el a munkálatokat, így gyorsítva fel a napelemek telepítését. A megoldás Bill Gatesnek is megtetszett.

A hvg.hu által szemlézett Interesting Engineering beszámolója szerint a Microsoft társalapítója Breakthrough Energy Ventures nevű, az éghajlatváltozással kapcsolatos megoldásokkal foglalkozó kockázatitőke-befektető cég 44 millió dollárt – mostani árfolyamon mintegy 16,9 milliárd forintot – fektetett a Terabase-be. A befektetési alap mögött többek között Bill Gates áll.

A Terabase szerint az automatizált robotkarok a nap 24 órájában, a hét minden napján képesek dolgozni, így folyamatosan szerelik fel a paneleket az azokat tartó vázakra. Ez nemcsak felgyorsítja a telepítési folyamatot, de csökkenti az építési költséget is.

Matt Campbell, a Terabase társalapítója szerint legalább ötven olyan napelemfarmra van szükség a világon, mi egymillió megawatt áramot termel. Ez segíthet ugyanis abban, hogy globális szinten lecsökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Nem ez az első megoldás, amibe Gates befektet: nemrég 20 millió dollárral szállt be az újfajta légkondit fejlesztő cégbe.

Illusztrációs fotó: Pixabay