Kína keleti hadszíntéri parancsnoksága közölte, tenegeralattjáró hatástalanító, illetve támadó tengeri műveletek közös gyakorlása lesz a középpontban a mai naptól a hadgyakorlatok során. Mindez biztonsági elemzők és diplomaták azon korábbi félelmeit támasztja alá, hogy Peking folytatni kívánja a nyomásgyakorlást a tajvani kormányzatra – a CNBC.com híradása szerint.

A helyzet azt követően forrósodott fel Kína és a szakadár sziget között, hogy az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi a múlt hét elején rövid látogatást tett egy amerikai delegáció élén Tajpejben.

Kína elidegeníthetetlen részének tekinti az 1949 óta de facto független szigetcsoportot, s szuverenitása súlyos megsértéseként értékeli a magas rangú amerikai politikus tajvani vizitjét. A látogatás  következtében jelentős törés állt be az amerikai-kínai kapcsolatokban, Tajvanra pedig igen komoly katonai erő felvonultatásával, többek között ballisztikus rakéták a tajvani fő sziget feletti precedens nélküli átlövésével próbált nyomást gyakorolni a kínai államvezetés.

Nem maradt azonban egyedül szorongatott helyzetében Tajpej sem: a Saint Vincent és a Grenadine szigetek miniszterelnöke Tajvanra érkezett, hogy kifejezze szolidaritását a blokád alá vont szigetcsoport népével.

Ralph Gonsalves kijelentette, hogy a jelenlegi kínai nyomásgyakorlás nem rettentette el őt attól, hogy meglátogassa tajvani barátait.

Az 1979 óta független, 10 ezer lakosú ,egykori brit gyarmat Karib-tengeri ország az egyike annak a kevés államnak, melyek független országként ismerik el Tajvant.

Kép: presstv.ir