2022.08.13., szombat - Ipoly
Budapest: 20o - 24o
Az ország 19 megyéjében

Természetvédelmi területen is egyszerűbb lesz kitermelni a tüzelőt

frisshirek.hu, 2022. augusztus 05. - 07:00
Természetvédelmi területen is egyszerűbb lesz kitermelni a tüzelőt
A tűzifa biztosítása miatt a kormány megkönnyítette a fakitermelés szabályait.

Gulyás Gergely a hatósági áras üzemanyag vevőkörének szűkítése mellett szombaton azt is bejelentette, hogy elrendelik a tűzifa kivitelének tilalmát és a fakitermelés bővítését is. A Telex beszámolója szerint utóbbihoz csütörtökön meg is érkezett egy kormányrendelet, ami alapján kijelenthető, hogy megkönnyítik a kitermelést, és természetvédelmi szempontok is sérülnek.

A rendelet az orosz–ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt:

– Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.

– Ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.

– A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy. Eszerint természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.

– Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.

– A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek.

– Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.

– Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.

Illusztrációs fotó: Pixabay